Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Parem kui ?päris? film

  Ärge häbenege, te pole ainus ? multifilmid on Kutsu-Juku ja Lumivalgukese aegadest ära käinud pika tee.
  Kui Disney tõi 1989. aastal välja oma ?Väikese merineitsi?, tähendas see pikkade animafilmide jaoks uuestisündi. Et multikad meeldivad lastele, ei ole mingi uudis, punapäise Arieli ja teda saatva raggae-krabi aegadest alates peavad animafilmid aga suutma köita ka täiskasvanuid. Ja seda joonistatud tegelased tõepoolest suudavad ? kinos näiteks ?Kollide kompaniid? vaadates näib, nagu linastuks korraga kaks täiesti erinevat filmi: algklasside lapsed naeravad, sest kollid on karvased, naljaka kujuga, teevad imelikke hääli ning komistavad ja kukuvad. Põlvkond vanemad muigavad Hollywoodi-paroodiate ja uuemate juhtimisteooriate pilamise üle. Mitte ainult Disney, vaid ka DreamWorks (?Shrek?) ja 20th Century Fox (?Jääaeg?) on taibanud, et multifilmides ei pea sõltuma pirtsakatest staaridest ning et joonistada saab kõike. Eestlastegi viimase aja suurimaid kinohitte ? ?Lepatriinude jõulud? ? on multifilm.
  Kui peavoolutarbijad on raudselt Disney ja teiste USA korporatsioonide haardes, siis progressiivsemad joonisfilmisõbrad jälgivad juba mõnda aega andunult Jaapani animes (anime ? Jaapani, laiemalt ka Aasia animeeritud filmid) toimuvat. ?Sailor Moonil?, ?Gundami? seerial, ?Dragonballil? ja kümnetel teistel Jaapani animafilmidel on tuhandeid fänne kõikjal maailmas ? isegi Eesti, kus Tõusva Päikese Maa poegade loomig pea kättesaamatu, pole päriselt pääsenud Pokemoni-hullusest, anime ja manga (manga ? Jaapani koomiksid) esteetika mõju meid ümbritsevale visuaalsele keskkonnale on aga raske alahinnata.
  Kui mitte muud moodi, siis televiisori vahendusel on pea kõigil võimalik multikate imelisest ja imelikust maailmast osa saada. Ning ka teleanimafilmid pole enam ammu ?üle-16-keelatud?-meelelahutus, kohati lausa vastupidi. Kui ?Simpsonid? balansseerivad üsna osavalt lastele ja täiskasvanutele mõeldu piiril, siis näiteks ?Ren ja Stimpy? ning ?South Park? (mis jõudis hiljuti ka suurele ekraanile) panevad nii mõnegi lapsevanema kaks korda mõtlema, enne kui ta lapse õhtuks üksi (telekaga) koju jätab.
  Õnneks on eestlastel alati võimalik vastukaaluks vaadata südantsoojendavaid ja rahumeelseid nõukogude multikaid. ?Saabusin parajasti Indiast. Te pole Indias käinud?? tekitab inimestes pea samasugust heldimust ja äratundmist kui tsitaadid ?Viimsest reliikviast?. Et tõelistes rahvuslastes mitte pahameelt äratada, tasub muidugi alati valida midagi Eestis toodetud klassika hulgast. Nii et laenutage ?Naksitrallid? ja tehke sõpradele üks ?kõigile kirssidega?.
  Autor: Annikky Lamp
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Keskpank võib tõsta intressi, aga enne paneb inflatsioonile käe ette jahtuv majandus
Sisetarbimise lõpp, uksed sulgevad tööstused ja investeeringute lakkamine võivad panna inflatsioonile käe ette enne, kui keskpanga intressitõusud jõuavad seda mõjutamagi.
Sisetarbimise lõpp, uksed sulgevad tööstused ja investeeringute lakkamine võivad panna inflatsioonile käe ette enne, kui keskpanga intressitõusud jõuavad seda mõjutamagi.
Jalgpalliajakirjanik: FIFA ja Aivar Pohlaku võim põhineb hirmul
Poliitik vastutab valija ees, eraettevõtte omanik ja juhid vastutavad kliendi ees, jalgpalli juhtimises selline süsteem puudub, nii üleilmselt kui Eestis, kirjutab jalgpalliajakirjanik Andres Must.
Poliitik vastutab valija ees, eraettevõtte omanik ja juhid vastutavad kliendi ees, jalgpalli juhtimises selline süsteem puudub, nii üleilmselt kui Eestis, kirjutab jalgpalliajakirjanik Andres Must.
Kanada esimese kuue kuu ülejäägiks kujunes 1,72 miljardit
Rahandusministeerium teatas reedel, et Kanadas oli 2022/23. eelarveaasta esimese kuue kuu eelarve ülejääk 1,72 miljardit Kanada dollarit ehk 1,29 miljardit USA dollarit.
Rahandusministeerium teatas reedel, et Kanadas oli 2022/23. eelarveaasta esimese kuue kuu eelarve ülejääk 1,72 miljardit Kanada dollarit ehk 1,29 miljardit USA dollarit.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Äripäeva kirjastus jagab kiirematele juhtimis- ja elutarkust poolmuidu
Ega tühi kott püsti seisa. Kui tunned, et sul on toss väljas või ulub kingikotis tuul, lase Äripäeva kirjastusel end aidata. Kui sind järgnevad raamatud ei kõneta, võta lahti kirjastuse e-pood, et sealt lihtsa vaevaga oma lemmikud ostukorvi laduda.
Ega tühi kott püsti seisa. Kui tunned, et sul on toss väljas või ulub kingikotis tuul, lase Äripäeva kirjastusel end aidata. Kui sind järgnevad raamatud ei kõneta, võta lahti kirjastuse e-pood, et sealt lihtsa vaevaga oma lemmikud ostukorvi laduda.
No pressure, Harmet! Ukraina lasteaia ehitamise aeg hakkas jooksma
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Haljala vald pani vallamaja oksjonile
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,

Olulisemad lood

Audiitorfirmade TOP 2: Eesti majandus väljub kriisist fundamentaalselt palju tugevama, kuid ka oluliselt suurema võlaga
Grant Thornton Baltic pälvis audiitorbüroode edetabelis teise koha. Ettevõtte audiitorteenuste valdkonna juht ja partner Mart Nõmper ütleb, et 2023 saab olema kohanemise aasta: „Mõned ärimudelid, mille sisendite hinnad on kiiresti kasvanud, peavad kas kohanema või lõpetama“.
Grant Thornton Baltic pälvis audiitorbüroode edetabelis teise koha. Ettevõtte audiitorteenuste valdkonna juht ja partner Mart Nõmper ütleb, et 2023 saab olema kohanemise aasta: „Mõned ärimudelid, mille sisendite hinnad on kiiresti kasvanud, peavad kas kohanema või lõpetama“.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.