Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ministeerium: Kaubandusettevõtete müük suureneb jätkuvalt

  Jaekaubanduse müüki iseloomustasid majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi hinnangul III kvartalis viimase aastaga samad arengud.

  Kaubandust iseloomustab kiire käibekasv, mida on toetanud tugev müük toidukauplustes, ettevõtjate positiivsed hinnangud ärikonjunktuurile ning uute kaubanduskeskuste avamine.
  Erinevalt varasemast jäi III kvartalis kaubanduses hõivatud töötajate arv alla eelmise aasta sama perioodi tasemele, kuid suurtes jaekaubandusettevõtetes on töötajate arv endiselt suurenenud.
  Jaemüük kasvas III kvartalis püsivhindades 15% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Käibest üle 40% andvates toidukauplustes suurenes müük endiselt veidi enam.
  Konjunktuuriinstituudi uuringu kohaselt on toidukaupluste juhtide hinnang ärikonjunktuurile parem kui kaubanduses tervikuna. III kvartalis jäid toidukaupade hinnad eelmise aasta tasemele, sissetulekud aga on oluliselt suurenenud. Kuna ka teiste kaupade ja teenuste (välja arvatud eluaseme kulud) hinnad on tõusnud tunduvalt aeglasemalt kui palgad, siis on inimestel paranenud võimalused kaupade ostmiseks.
  Ostuvõime kasvu mõju võib täheldada eeskätt rõivaste, mööbli, majatarvete jmt kaupade suurenenud müüginäitajatel. Nagu ka toidukaupluste puhul, on rõivaste müügi kasvu ettevõtetes soosinud arvatavasti ka turukaubanduse osakaalu vähenemine.
  Samas kurtsid garderoobikaupluste juhid, et ilmastikuolud ei soosinud sügiskaupade müüki ning sellest tulenevalt oli praegust ärikonjunktuuri ebasoodsaks pidavaid ettevõtteid rohkem kui neid, kes hooajaga rahule jäid.
  Mootorsõidukite jaemüügi kasv on võrreldes aasta-kahe taguste näitajatega tagasihoidlikuks muutunud, samas on hulgimüük, mis kajastab sõidukite müüki liisinguga, hüppeliselt kasvanud. Suuremad sissetulekud suurendavad ka laenuvõimalusi, mis on omakorda aidanud viia uute autode müüginumbrid rekordilise tasemeni.
  Mootorikütuse müük on suurenenud jätkuvalt kiires tempos ning kuna kogu kasvu ei saa panna suurenenud tarbimise arvele, siis viitab see kütuseturu legaliseerumisele.
  Tulevikku vaatavad kaupmehed optimistlikult - Konjunktuuriinstituudi küsitluse kohaselt suurendatakse kaubatellimusi, kevadeks loodetakse veel paremat kaubanduskonjunktuuri kui see oli III kvartalis. Kaubandussektori kiire areng viitab ka sellele, et majanduskasv toetub jätkuvalt suures osas sisenõudlusele.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Swedbank: tallinlasele on korteri taskukohasus kukkunud 2009. aasta tasemele
Inimeste kindlustunne on langenud veel tugevemalt kui ettevõtete oma: korteri ostmine on pealinnas sama taskukohane kui oli aastal 2009 ning oma rahalist olukorda peetakse sama heaks kui aastal 1993, märkis Swedbanki ökonomist Marianna Rõbinskaja.
Inimeste kindlustunne on langenud veel tugevemalt kui ettevõtete oma: korteri ostmine on pealinnas sama taskukohane kui oli aastal 2009 ning oma rahalist olukorda peetakse sama heaks kui aastal 1993, märkis Swedbanki ökonomist Marianna Rõbinskaja.
Kriisi ajal teevad isegi erinevad arvutused ärevaks
Ehkki rahvaelektri hinnas erinevatele tulemustele jõudmine oli ootuspärane, saadab praegune vaidlus selle üle ühiskonnale siiski vale signaali, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ehkki rahvaelektri hinnas erinevatele tulemustele jõudmine oli ootuspärane, saadab praegune vaidlus selle üle ühiskonnale siiski vale signaali, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kvartali lõpp kallutas kõik USA kolm peamist indeksit karuturule
Kõik kolm peamist Wall Streeti indeksit langesid pärast ebakindlat kauplemispäeva ligikaudu 1,5%. S&P 500 lõpetas kvartali kahe aasta madalaimal tasemel.
Kõik kolm peamist Wall Streeti indeksit langesid pärast ebakindlat kauplemispäeva ligikaudu 1,5%. S&P 500 lõpetas kvartali kahe aasta madalaimal tasemel.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Coop Eesti juht lahkub ametist
Kolm aastat Coopi kaupluste võrgustikku juhtinud Alo Ivask lahkub oktoobrist Coop Eesti Keskühistu juhatuse esimehe kohalt. Uue juhi otsingud käivad.
Kolm aastat Coopi kaupluste võrgustikku juhtinud Alo Ivask lahkub oktoobrist Coop Eesti Keskühistu juhatuse esimehe kohalt. Uue juhi otsingud käivad.
Ukraina taotleb kiirendatud korras NATO liikmelisust
Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi sõnul taotleb Ukraina kiirendatud korras NATOga liitumist.
Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi sõnul taotleb Ukraina kiirendatud korras NATOga liitumist.
Septembri elektri börsihind kukkus kolmandiku
Elektri börsihind kukkus septembris võrreldes augustiga Nord Pool Eesti hinnapiirkonnas 33,6 protsenti, 229 euro tasemele megavatt-tunni eest.
Elektri börsihind kukkus septembris võrreldes augustiga Nord Pool Eesti hinnapiirkonnas 33,6 protsenti, 229 euro tasemele megavatt-tunni eest.

Olulisemad lood

Jüri Käo poliitikutele: mis kuradi maksudebatist meil vaja rääkida on?
Ettevõtjat Jüri Käod ajab pahaseks, et sõja ajal ei mõtle poliitikud võimalikele kokkuhoiukohtadele ja reformidele, vaid on hakanud rääkima maksudebatist. „Mis kuradi maksudebatist meil vaja rääkida on? Mille jaoks? See tähendab vaid maksutõuse ettevõtjatele,“ põrutas ta.
Ettevõtjat Jüri Käod ajab pahaseks, et sõja ajal ei mõtle poliitikud võimalikele kokkuhoiukohtadele ja reformidele, vaid on hakanud rääkima maksudebatist. „Mis kuradi maksudebatist meil vaja rääkida on? Mille jaoks? See tähendab vaid maksutõuse ettevõtjatele,“ põrutas ta.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.