Sulev Oll • 3. detsember 2002 kell 8:24

Ministeerium: Kaubandusettevõtete müük suureneb jätkuvalt

Jaekaubanduse müüki iseloomustasid majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi hinnangul III kvartalis viimase aastaga samad arengud.

Kaubandust iseloomustab kiire käibekasv, mida on toetanud tugev müük toidukauplustes, ettevõtjate positiivsed hinnangud ärikonjunktuurile ning uute kaubanduskeskuste avamine.

Erinevalt varasemast jäi III kvartalis kaubanduses hõivatud töötajate arv alla eelmise aasta sama perioodi tasemele, kuid suurtes jaekaubandusettevõtetes on töötajate arv endiselt suurenenud.

Jaemüük kasvas III kvartalis püsivhindades 15% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. Käibest üle 40% andvates toidukauplustes suurenes müük endiselt veidi enam.

Konjunktuuriinstituudi uuringu kohaselt on toidukaupluste juhtide hinnang ärikonjunktuurile parem kui kaubanduses tervikuna. III kvartalis jäid toidukaupade hinnad eelmise aasta tasemele, sissetulekud aga on oluliselt suurenenud. Kuna ka teiste kaupade ja teenuste (välja arvatud eluaseme kulud) hinnad on tõusnud tunduvalt aeglasemalt kui palgad, siis on inimestel paranenud võimalused kaupade ostmiseks.

Ostuvõime kasvu mõju võib täheldada eeskätt rõivaste, mööbli, majatarvete jmt kaupade suurenenud müüginäitajatel. Nagu ka toidukaupluste puhul, on rõivaste müügi kasvu ettevõtetes soosinud arvatavasti ka turukaubanduse osakaalu vähenemine.

Samas kurtsid garderoobikaupluste juhid, et ilmastikuolud ei soosinud sügiskaupade müüki ning sellest tulenevalt oli praegust ärikonjunktuuri ebasoodsaks pidavaid ettevõtteid rohkem kui neid, kes hooajaga rahule jäid.

Mootorsõidukite jaemüügi kasv on võrreldes aasta-kahe taguste näitajatega tagasihoidlikuks muutunud, samas on hulgimüük, mis kajastab sõidukite müüki liisinguga, hüppeliselt kasvanud. Suuremad sissetulekud suurendavad ka laenuvõimalusi, mis on omakorda aidanud viia uute autode müüginumbrid rekordilise tasemeni.

Mootorikütuse müük on suurenenud jätkuvalt kiires tempos ning kuna kogu kasvu ei saa panna suurenenud tarbimise arvele, siis viitab see kütuseturu legaliseerumisele.

Tulevikku vaatavad kaupmehed optimistlikult - Konjunktuuriinstituudi küsitluse kohaselt suurendatakse kaubatellimusi, kevadeks loodetakse veel paremat kaubanduskonjunktuuri kui see oli III kvartalis. Kaubandussektori kiire areng viitab ka sellele, et majanduskasv toetub jätkuvalt suures osas sisenõudlusele.

Hetkel kuum