Tõnis Arnover • 13. detsember 2002 kell 12:38

ELi suurlaienemisel on plusse ja miinuseid

Kahtlemata on Euroopa taasühendamine rahu ja stabiilsuse seisukohalt suurepärane, kuid sellel on ka rohkesti varjukülgi, kirjutab New York Times.

Nii väidab John Hopkinsi rahvusvaheliste uuringute keskuse professor Charles Gati.

Ehkki Berliini müüri langemine 13 aastat tagasi pani Euroopa rõkkama, on elu alati keerulisem, ütleb professor. Rikaste liikmesriikide kodanikud kardavad päris palju, et pärast ELi laienemist ujutavad vaesed uustulnukad need riigid odava tööjõuga üle.

10 <#ELi=http://europa.eu.int/> pürgivas riigis jälle, kus liidrid toetavad laialdaselt ELi astumist, kardab suur osa inimestest muutuda edaspidi teise sordi kodanikeks. Järgmine aasta näitab, kuidas uute riikide rahvahääletustel rahvad ELi astumist toetavad. Eriti kriitiline on rahvas Poolas, mille peaminister püüab seetõttu viimasel hetkel soodsamaid tingimusi välja kaubelda.

Hetkel kuum