Ülo Toomsalu • 21. oktoober 2003 kell 6:06

PM: 100 000 töötaja sissetulekud tõusevad

Järgmise aasta alguses ligi 2500 kroonini tõusev alampalk kergitab ametiühingu juhtide hinnangul ligikaudu 100 000 inimese sissetulekut.

Tööandjate keskliidu (ETK) juhatus tegi eile otsuse teha ametiühingute keskliidule (EAKL) ettepanek kehtestada järgmise aasta kuupalga alammääraks tänavuse 2160 krooni asemel 2480 krooni, kirjutab Postimees.

EAKLi esimehe Kadi Pärnitsa sõnul arutatakse tööandjate pakkumist tõenäoliselt juba täna. «Kuna vahe ametiühingute nõudmisega on kõigest kümme krooni, võime pakkumise ilmselt heaks kiita,» ütles Pärnits.

Pärnitsa hinnangul teenib Eestis alampalka umbes 60 000 inimest. «Veel on alampalgaga seotud mitmed suuremad töötajate kollektiivlepingud ning seega peaks palk kerkima ligi 100 000 Eesti töötajal,» lausus Pärnits.

Tööturuspetsialistide hinnangul võib alampalga liiga suur tõus vähendada aga tööhõivet ning kaasa tuua lisakoondamisi. Näiteks Eesti Panga majandusuuringute osakonna töötaja Marit Rõõmu tehtud uuring, mis käsitles töötuse seost madalaima palgaga, millega töötu on nõus ametisse asuma, viis järeldusele, et mida kõrgem on töötu palgasoov ja alampalk ning mida kergemini saab toetusi, seda kauem on inimene töötu. Kõige teravamalt puudutab alampalga kergitamine maapiirkondi ja teatud majandussektoreid, nagu näiteks tekstiilitööstus.

Hetkel kuum