Ülo Toomsalu • 28. oktoober 2003 kell 5:49

EPL: Meremehed kannatavad kodumaal tööpuudust

Merendusfirmade esindajad kohtuvad täna majandusministriga, et lahendada olukord, kus enamik laevu sõidab võõra lipu all ja meremeestel pole kodumaal tööd.

Eesti kaubalaevastik on iseseisvusaja jooksul vähenenud neli korda, enamik meremehi töötab välismaal, kirjutab Eesti Päevaleht.

?Suurem osa Eesti kaubalaevu sõidab võõraste lippude all. Meie meremeestel pole, kus sõita ja nad on mööda maailma laiali,? kinnitas meremeeste esindaja kapten Uno Laur. ?Laevaomanikud pole rahul maksudega, kalandusel on omad probleemid.?

Lauri sõnul sõidab Eesti lipu all umbes 20 kaubalaeva, needki enamasti väiksed. ?Kui Eesti lipp heisati, oli sinimustvalge lipuga oma 80 kaubalaeva, osa neist suured, 50 000-tonnised,? nentis ta.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Meelis Atoneni sõnul on tema eesmärk esmalt merendusorganisatsioonide mured ära kuulata. ?Kindlasti ei ole me imemehed, et kõik mured kohe lahendatud saaks,? märkis ta.

Kaubalaevastiku vähenemise vastu loodab Atonen abi Euroopa Liiduga liitumisest. ?Jätkuvalt on täismugavusega lipuriike, kes meelitavad laevu enda lipu alla. Kindlasti oleme meiegi nende pärast kannatanud. Ei tahaks öelda, et Eesti maksupoliitika iseenesest ettevõtlust pärsiks,? sõnas ta.

Et kaks kolmandikku merendusspetsialiste Eestist tööd ei leia, on Lauri sõnul vähenenud ka eestlaste pürgimine merekooli. Meremehed näevad Lauri kinnitusel väljapääsu riigi merenduspoliitika väljatöötamises.

Hetkel kuum