Tõnis Arnover • 30. oktoober 2003 kell 8:46

Putini halli kardinali lahkumine süvendaks Venemaa kriisi

Eile esitas Kremli administratsiooni ülem Aleksandr Volo?in Venemaa presidendile Vladimir Putinile lahkumisavalduse, mis süvendab poliitilist kriisi.

Volo?init on nimetatud presidendi halliks kardinaliks, kellel on väga suur mõjuvõim ja kes on üks viimaseid Jeltsini klanni võimu juurde jäänud liikmeid. Volo?ini tõstis ametisse Boriss Jeltsin 1999. a märtsis, kirjutab Financial Times.

Arvatakse, et lahkumisavalduse esitamisega püüab ta survet avaldada Jukose uurimise lõpetamiseks. Kui president lahkumise heaks kiidab, võib süveneda poliitiline kriis, sest Volo?ini üks lähemaid liitlasi on peaminister Mihhail Kasjanov, kelle positsioon kohe järelikult nõrgeneks.

Vaatlejate hinnangutes näitab Putini esmaspäevane avaldus, et ta on loobunud neutraalsest hoiakust Venemaa poliitikas ning kaldunud jõustruktuuride leeri poole. See tähendab, et Jeltsini tagasivalimist toetanud ja Kasjanoviga hästi läbi saanud mõjukad äriringkonnad ei pruugi end edaspidi enam kindlalt tunda.

Hetkel kuum