Raivo Sormunen • 2. detsember 2003 kell 22:00

Tsükliliste firmade aktsiad rekordtasemel

Tööstussektori gigandid International Paper ja Alcoa saatsid esmaspäeval USA juhtivad börsiindeksid viimase pooleteise aasta ja Morgan Stanley tsükliliste aktsiate indeksi ajaloo kõrgeima tasemeni.

Kvaliteetaktsiate liikumisi kajastav Dow Jones tööstuskeskmine sulgus 9899 punktil ehk kõrgeimal tasemel pärast 31. maid 2002. Peamiselt tehnoloogiasektori aktsiaid jälgiv Nasdaqi koondindeks peatus 1989 punktil, mis on indeksi kõrgeim sulgumistase pärast möödunud aasta 15. jaanuari.

USA majanduskasvu taastumine sai nädala esimesel päeval tuge ISMi tööstussektori aktiivsuse indeksist, mis tõusis novembriga 62,8 punktini, ületades suure kaarega ökonomistide keskmist prognoosi.

?Kompaniid on üha enam veendunud, et majanduse taastumine on jätkusuutlik ning mitte mingi kiirelt möödunud välgatus,? ütles National City Corpi peaökonomist Richard DeKaser.

Tsüklilised aktsiad, mille liikumine on eriti seotud majanduse heaoluga, tõusid Morgan Stanley Cyclicali indeksi põhjal 1,8% ehk oma kõigi aegade kõrgeima tasemeni. Näiteks maailma suurima alumiiniumitootja Alcoa aktsia kosus 3,4%, 33,93 dollarile. Puidutoodete valmistaja International Paper tõusis 4,1%, 38,75 dollarini. Viimase tõus aitas üle paari protsendi eile tõusta ka Helsingi börsil noteeritud metsanduskontsernide UPM-Kymmene ja Stora Enso aktsiatel.

Möödunud reedel rekordilise päevamüügiga (1,52 mld dollarit) hakkama saanud Wal-Mart Storesi aktsia kaotas aga päevaga 2%, sulgudes 54,50 dollaril. Analüütikud ei hoolinud konkreetsest sähvatusest, vaid keskendusid pigem sellele, et kompanii 2003. aasta müügikasv (6,3%) jääb möödunud aasta 14,4% kasvule tunduvalt alla.

Hetkel kuum