Ülo Toomsalu • 6. aprill 2004 kell 6:07

PM: EL avab tee hiiglaslikele veini- ja õllekogustele

ELi riigist turismireisilt naasnud eestlase pagasis võib juba mõne nädala pärast olla kastide viisi õlut ja veini, mida ta ei pea piiril deklareerima.

Senisest kordi suuremaid alkoholi- või tubakakoguseid lubab kaasa tuua uus tollieeskiri, mis jõustub 1. mail, kui Eestist on saanud ELi liige, kirjutab Postimees.

Kui seni võis välisriigist kaasa tuua näiteks vaid kuni liitri kanget alkoholi ja kuus liitrit õlut, siis mõne nädala pärast on lubatud kogused mitu korda suuremad ? 20 liitrit kanget alkoholi, kuni 90 liitrit veini ja 110 liitrit õlut.

Samuti võib ELis reisija liikmesriikide piires kaasas tassida 800 sigaretti, 400 sigarillot, 200 sigarit ning kilo suitsetamistubakat ja närimistubakat. Näiteks praegu võib reisilt kaasa tuua vaid 200 sigaretti.

Maksu- ja tolliameti teatel kehtivad uued reeglid ainult ELis reisides, mitte aga näiteks Venemaalt või Ameerikast tulles.

ELiga kaasnev vaba liikumine võib muu hulgas kaasa tuua Soome alkoholituristide pealetungi Tallinnale, sest alkoholiaktsiisi alandamisest hoolimata on õlu või kange alkohol Eestis endiselt mitu korda odavam.

Kui laevafirmadele tähendab EL suuremat kasumit, siis toll on pidanud oma töökorralduses tegema muudatusi, sest koos ELiga kaob Läti piirilt igapäevane kontroll.

Maksu- ja tolliameti peadirektori asetäitja Marek Helm ütles, et toll saab küll teha pistelist kontrolli kuid seda siis, kui on alust kedagi salakaubaveos kahtlustada. «Mõjuva põhjuseta ei või me ELi sisepiiridel kontrolli teha, sest peame nii inimeste kui ka firmade puhul lähtuma isikute ja kaupade vaba liikumise põhimõttest,» rääkis ta.

Hetkel kuum