Inno Tähismaa • 4. mai 2004 kell 13:02

Võimuorganid näevad Eesti kiiret liitumist eurotsooniga, tähtaega paika pandud pole

Euroopa Keskpank, Eesti Pank ja Eesti valitsus näevad Eesti kiiret liitumist eurotsooniga, ent tähtaega paika pandud pole.

'Takistusi Eesti kiirele liitumisele eurotsooniga ei ole,? ütles eile Euroopa Keskpanga juhatuse liige Tommaso Padoa-Schioppa pärast seda, kui oli pidanud Eesti Panga 85. aastapäeva konverentsil ettekande.

Euroopa Keskpanga viimane aruanne märkis, et uutel liitujatel pole mõtet eurotsooniga liitumisega kiirustada. ?See käis vaid mõnede riikide kohta,? ütles Padoa-Schioppa. Tema sõnul sõltub eurotsooniga liitumine riikide majandusnäitajatest ja Eestil on näitajad väga head. Padoa-Schioppa oli eile Eestis esimest korda.

Padoa-Schioppa oli uute liitunud riikide majandusest väga heal arvamusel. Tema sõnul täidavad mitmed uued liitujad rohkem Euroopa rahaliidu kriteeriume kui vanad olijad. See tuleneb asjaolust, et varem oli uutel liitujatel aega nõudeid täita pärast liitumist. Uued liitujad peavad nõuded täitma varem.

Eesti Panga president Vahur Kraft ütles eile, Eesti loodab liituda Euroopa rahaliiduga ühena esimestest uutest liitujatest. Eile tegi keskpank esimese osamakse Euroopa Keskpangale ja juunis kuulutatakse välja konkurss euromündi rahvusliku kujunduse leidmiseks. Krafti sõnul peaks Eesti olema valmis Euro kasutuselevõtuks 2006. aasta keskpaigaks. ?Kiiremate hulka jõudmine pole eesmärk omaette,? lisas ta, ?Eurole üleminek ei saa olla hooajaline valimisteema,? ütles Kraft.

Peaminister Juhan Parts märkis samuti, et Eesti eesmärk on olla rahaliiduga esimeste uute liitujate hulgas, ent kuupäeva pole paika pandud. ?Euro kiirem kasutuselevõtt eristaks meid teistest,? ütles Parts.

Parts lisas samas, et Eesti krooniga on seotud kodanike riigitunne. ?Paneme pead tööle, mida anda inimestele asemele,? märkis ta. Parts ütles, et valitsus täidab kõik euro kasutuselevõtuks vajalikud nõudmised. ?Meie valitsus hoiab eelarve tasakaalus,? lubas ta.

Hetkel kuum