Börsikommentaar: Fondiemissioon on aktsionärile kasulik

21. september 2004, 09:59

PKC Group, millest Harju Elekter omab kümnendiku, korraldab fondiemissiooni ja maksab 0,5 euro suuruse dividendi, mis toetab aktsia hinda.

Harju Elektrile kuulub 620 tuhat aktsiat, seega teenib firma dividendidena 4,85 miljonit krooni. Iga senise aktsia kohta emiteeritakse kaks aktsiat juurde. Seega Harju Elektri omanduses olev aktsiate arv suureneb 1,86 miljoni väärtpaberini.

Fondiemissiooni tulemusena jääb investori portfelli maht samaks, aktsiate arv suureneb ja väärtpaberi turuhind langeb sama palju. Näiteks kui investori portfellis on üks aktsia, mis maksab 300 krooni, siis pärast fondiemissiooni on tema valduses kolm aktsiat, mille turuväärtus on 100 krooni. Statistiliselt on aktsia hind peale fondiemisiooni tõusnud. Tegemist on psühholoogilise mõjuga, mille kohaselt meelitab madalam aktsia hind investoreid ligi. Lisaks paraneb aktsia likviidsus.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing