Euroopa börsid: euro kallineb, aktsiaturg seisab

24. november 2004, 13:11

Euroopas tuntakse täna muret kallineva euro pärast, mis vähendab regioonis tegutsevate firmade konkurentsivõimelisust.

Samas on jäänud langus börsidel marginaalseks.

Euro tõusis sel kuul dollari vastu juba seitsmenda rekordtasemeni (1,3135 dollarit euro = 11,91 krooni). Nimelt levib turgudel spekulatsioon, et Euroopa Keskpank ei tõkesta valuuta kallinemist. Dollar on odavnenud viimase kaheteist kuu jooksul euro vastu 11% ning see muudab USA turule kaupu müüvate Euroopa ettevõtete tulusid väiksemaks.

Tublilt on täna liikunud Iiri farmaatsiafirma Elan (5,3%, 22 eurot), kuna ta sai koos firmaga Biogen Idec USA toidu- ja ravimiametilt heakskiidu pea- ja seljaaju haiguse Sclerosis multiplex ravimi Tysabri osas.
Arenduse käigus Antegren nime kandnud ravimi aastane müügikäive võib SG Cowen Co analüütik Eric Schmidt sõnul ületada 3 miljardit dollarit.

Maailma suuruselt neljas rehvitootja Continental on alustanud samuti tõusuga (1,9%, 45,11 eurot), kuna võib tõsta oma dividende ja firma tegevuskasum võib 2005. aastal ületada esmakordselt 1 miljardi euro piiri.

Põhjala börsidel on hästi arenenud Eesti Telekomi suuromaniku TeliaSonera aktsia (1%, 40,70 Rootsi krooni). Investeerimispank UBS AG tõstis nimelt telekomifirma hinnasihti 35 kroonilt 38 kroonini.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing