Ehitusbuum veab firmad TOP 100 etteotsa

Sirje Niitra 26. november 2004, 00:00

?Loodan ehitussektori kasvu jätkumist samas tempos veel vähemalt kaks aastat,? lausus ehitusfirma Koger & Partnerid juhatuse esimees Priit Sauk. Ettevõtte eelmise aasta ehitustööde maht sai täis juba augustis.

Nagu ka mitu teist suuremat ehitusfirmat, sisenes Koger & Partnerid tänavu teedeehituse turule: selle aasta 600 miljoni krooni suurusest aastakäibest annavad teetööd juba 40 miljonit krooni, kuid seda osa on kavas kordi suurendada. ?Teedeehitus on praegu paljudele uus võimalus, investeeringud infrastruktuuri kasvavad,? rääkis Sauk.

Poole selle aasta tööde mahust andsid ehitusfirmale Koger & Partnerid veel kortermajad, teine pool tuli tööstusobjektide rajamisest. Elamuehitus ja büroode rajamine areneb Sauki sõnul Eestis jätkuvalt, ka tootmishoonete osa ehitustööde mahus kasvab. Järgmise aasta lepingute portfell on firmal juba praegu pooles ulatuses täidetud.

?Hetkel ei näe ühtegi mõjusat majandustegurit, mis peaks kinnisvarasektori kui ühe majandusharu tegevust pärssima,? rääkis kinnisvarafirma Arco Vara Grupi juht Viljar Arakas. Kinnisvarasektor sõltub täies mahus üldisest makromajandusest ja muudatused selles valdkonnas on korrelatsioonis Eesti üldise majandusarenguga, lisas ta. Arakase ennustuse kohaselt tuleb ka järgnev aasta Eesti kinnisvarasektoris stabiilne, positiivse kasvutrendiga aasta. Täna ilmunud TOP 100s kaheksandal kohal olev Arco Vara kontsern plaanib eelmise aastaga võrreldes tänavu käibe kasvu vähemalt 20%.

Viimased kolm aastat Eesti edukaimaks ettevõtteks osutunud Tele2 Eesti juhatuse esimees Üllar Jaaksoo lausus, et telekommunikatsiooniteenust pakkuvate firmade finantstulemuste kasvutempo lähiaastail kindlasti pidurdub: käive küll kasvab, kuid kasum väheneb.

?Eesti inimest vaevab krooniline rääkimatus,? lausus ta, viidates arenguruumile mobiilsideturul. Jaaksoo sõnul on kiirele arengule sein ette tulnud ja nüüd peavad kõik otsima uusi ideid, kuidas edasi minna.

Tele2 Eesti on võtnud suuna äri- ja avaliku sektori vallutamise peale, kus selle firma osakaal on praegu vaid protsendi ligidal. Sel aastal loodab ta enda sõnul tulemuste mõningat paranemist sellele vaatamata, et konkurents sellel turul on täiesti uuele tasemele tõusnud.

Ehitus võib olla kiiresti kasvav sektor meie majanduses veel paar aastat. On tunda, et rõhk on asetumas elamuehituselt ja kinnisvaraarenduselt rohkem tootmishoonete rajamisele, ehkki sel aastal jääb selle osakaal veel tagasihoidlikuks. Kiiresti hakkab ka arenema teedeehitus.

Ida-Virumaal valmivad suured objektid, mis annavad majandusarengusse olulise panuse, nagu näiteks Sillamäe jäätmehooldussüsteem ja sadam. Üle Eesti kerkivad tehnopargid ja logistikakeskused. Vanad tootmishooned, mis ei vasta enam nüüdisaja nõuetele ja võivad saada edasisele arengule tõkkeks, lähevad renoveerimisele.

Kaubanduses muutub tippu jõudmine üha keerukamaks. Suureneva konkurentsi tõttu pole võimalik kasumit kasvatada, mistõttu osa kauplusi paneb uksed kinni ja osa ühineb.

Transiit sõltub suuresti Venemaast ja sealsest nafta hinnast. Transiidisektoris on praegu siiski palju paremad ajad kui veel mõne aasta eest.

Kütuse hind lööb autotransporti, kuid kaudselt ja jupikaupa ka teisi majandussektoreid. USA dollari langus on olukorda kõvasti pehmendanud. Mis telekommunikatsiooni puutub, siis on tulemas huvitavad ajad.

Kokkuvõtvalt ? ajad, kus mõningad ettevõtted teenisid ülisuuri kasumeid, hakkavad otsa saama. Tihe konkurents hakkab kasumeid sööma ja mõne aja pärast peaks need Lääne-Euroopa keskmisele tasemele jõudma. Selline olukord on muidugi paljudele ettevõtjatele vastuvõetamatu ja nad hakkavad kaebama majanduskeskkonna halvenemise üle.

Ehitus ja kinnisvara on sektorid, mis on ka tänavu kiiresti arenenud. Kasv pole ehk enam nii kiire kui eelmisel aastal, kuid kindlasti suurem kui teistes valdkondades. See on sektor, kus on suhteliselt kerge raha teenida. Aga kas keegi kujutab ette, et see nii jääbki?

Telekommunikatsioonisektor tervikuna on kasvav. Konkurents siin tiheneb ja hinnad langevad ning suurt kasumit enam teenida ei saa.

Finantssektoril läheb jätkuvalt hästi olukorras, kus raha palju ja intressid langevad. See valdkond kasvab koos kogu majandusega ja väljavaated on head. Pankade finantsid kasvavad lähiajal kiiremini, kui see pikas perspektiivis võimalik on.

Rahvusvahelises plaanis on meie ettevõtete kasumlikkus esialgu küll veel kõrge, kui hetkel pole drastilist langust oodata. Veel on vara öelda, et suurte kasumite aeg on möödas.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing