16. detsember 2004 kell 22:00

Riia kiiresti arenev nägu

Riia on Balti riikide süda ja sinna ei saa midagi parata ka kõige suuremad kadedusepunnid. Linn kasvab ja keeb, pakub võimalusi meenutada ja avastada. Üha rohkem viimast, sest vanalinna ehitus- ja liiklusressurss näikse olevat kasutatud, mis tähendab seda, et üha enam mõeldakse uute hoonete püstitamisele väljapoole vanalinna. Kuidas näeb Riia välja 2004. aasta lõpus? Läti arhitekt Janis Alksnis võttis pool päeva tööst vabaks ning jalutas meiega koos mööda Riiat, et näidata neid hooneid, mis valminud viimaste aastate jooksul ning mis on tema arvates eraldi vaatamist väärt.

Uus, sellel sügisel avatud pangahoone asub Daugavasse ulatuval poolsaarel, millest ennustatakse Riia Manhattanit. Nimelt peaks Hansabanka hoone naabruses valmima lähiaastatel veel viis kuni kuus kõrghoonet.

Hoone on turistidele heaks orientiiriks, sest paistab jõe teiselt kaldalt hästi kätte. Ühtlasi parandab uus pangahoone iluvea, varjates nõukogudeaegse ajakirjandusmaja. Panga peahoone valmis pärast pikki vaidlusi, projektile oli hulgaliselt oponente, kelle tegevus ja aktiivsus vahepeal isegi peatas ehitustegevuse. Valminud hoonet võib pidada kauniks, tal on puhas vorm ja ta rikastab igati linnakeskkonda. Arvestades, et maja on jõe kaldal ning tema naabruses asub ka Riia nn uus sild, siis moodustab see nurgake Riia sadamasse sõitvatele laevadele igati korraliku linna visiitkaardi. Hoone arhitekt on Viktors Valgums arhitektuuribüroost Tectum.

Riia lennujaam on paljude reiside alguspunkt. Arvestades seda, et Riia sadam ei ole turismi mõttes just eriti hästi käivitunud, on Riia lennujaamal riigi turismielus oluline roll. Rekonstrueeritava lennujaama vanema osa külge on ehitatud uus, väga tagasihoidlikult ja meeldivalt mõjuv klaasehitis, mis pakub oma arhitektuurilise lahendusega võimalust lennujaamahoonet vajadusel edasi arendada. Lennujaamahoone on projekteeritud arhitektuuribüroos Arhis, mille peaarhitekt on Andris Kronbergs.

Läti Pank asub kesklinna müras, mitte kaugel Daugavast. Just sealkandis peaks kasvama hakkama Riia uus südalinn. Läti Panga hoone on suurepärane nurgakivi uuele kesklinnale. Suuremahuline hoone mõjub peauksest sisenejale pehmelt, maa peale jäävad korrused varjavad enese all veel mitu maa-alust korrust. Selline jagunemine tekitab mulje, et külalist vastu võttev keskpank on pisike, sõbralik ja hästi avatud. Viimast rõhutab ka asjaolu, et tänava poole jääva korpuse kabinetid on klaasseinaga ning läbipaistvad. Kes ei armastaks panka, mis nii sõbralikult ja avali sind vastu võtab. Hoone projekteerimises osales mitu bürood. Välismaistele lisaks projekteerisid Latvijas Banka hoone Läti bürood Arhis ja Forma.

Kaunis perimetraalne ehitis viib mõtted möödunud aegadele. Endise kipsivabriku korsten on säilitatud ja õhtuti valgustatud, mis on heaks orientiiriks nendele turistidele, kes seda kvartalit otsivad. Selleks pakub põhjuseid siin asuv väga hea restoran. Suurepärane vaade Daugava jõele ja vanalinnale, just nagu London!

Hoone on rekonstrueeritud arhitekt Zaiga Gaile jooniste järgi.

Bergsi kvartal on paljude riialaste lemmik. Kesklinna südamesse on kokku toodud nii teenindusasutused kui ka erinevad kauplused. Samuti asub siin hotell Bergs. Kvartali planeeris ja hotelli projekteeris Zaiga Gaile.

Autor: Janis Alksnis

Hetkel kuum