Ketlin Priilinn • 11. oktoober 2005 kell 22:00

Catering?i -firmad ennustavad kasvu

ASi Westgroup Catering tegevjuht Kadri Niinepuu prognoosib aasta lõpuks ligi poole suuremat käivet. ?Kui möödunud aastal lõpetasime aasta 5 miljoni krooni suuruse käibega, siis selle aasta lõpuks kasvab käibeks 10 miljonit krooni,? täpsustas Niinepuu majandustulemusi. Kasum kasvab tänavu 77 000 kroonilt 120 000 kroonini.

Westgroup Cateringi käibest annab poole teenindus koos ruumide rendiga ning ülejäänud pool tuleb toitlustamisest.

Kuigi Westgroup Cateringi pakub klientidele täisteenust, lisaks toitlustusele aitavad organiseerida ka muusika ja õhtujuhid, tuleb kasv Niinepuu hinnangul peamiselt toitlustuse arvel.

?Uutel turule tulijatel võib aga üksnes toidu pakkumisega raskeks minna, seega on kindlasti lihtsam kasvada ja klientuuri leida nendel, kes pakuvad n-ö täiskomplekti.?

Ainult toitlustamisele spetsialiseerunud Feeter Cateringi juhataja Urve Maasing arvab, et ettevõte suudab areneda ka siis, kui keskendub ainult toitlustamisele.

Möödunud aastal oli ettevõttel kolimise tõttu tagasilööke. ?Tänaseks oleme aga taas jalad alla saanud,? kinnitas Maasing. ?Eelmise aasta enam kui kahe miljoni krooni suurune käive ja 50 000kroonine kasum kasvavad tänavu kindlasti. Käive umbes poole võrra, kasumi kasvu ei oska prognoosida,? lisas Maasing.

Samas ei välista Maasing, et tuleval aastal tuleb konkurentsis püsimiseks hakata pakkuma ka ürituse korraldamise teenust. Kuna kõik on veel idee tasandil, ei tahtnud Maasing tulevikuplaane rohkem avalikustada.

Eesti peoteenindusfirmade käibeliider Frens Catering Tallinn prognoosib aasta lõpuks aga vaid kümne protsendist kasumi ja käibe kasvu.

Möödunud aastal oli ettevõtte käive 33 miljonit krooni ja kasum 103 000 krooni. Selle aasta lõpuks prognoosib ettevõte 36 miljoni kroonist käivet ja 113 000kroonist kasumit. Enamiku ehk 83% ettevõtte käibest moodustab catering?i-teenus, 15% konverentsiteenus ja kaks protsenti kõik muu.

Frens Catering Tallinna tegevjuhi Inga Brandmeistri sõnul on Frensil turuliidrina Eestis raske kasvada: ?Frens Catering on kolme, Tallinnas, Tartus ja Pärnus asuva köögiga kõige suurem. Kasvu saavutame eelkõige rahvusvaheliste projektidega,? ütles Brandmeister.

Näiteks pakub Frens catering?i-teenust ka lähemates välisriikides. Nii oli Frens tänavu Soome ralli toitlustaja. ?Samuti tulevad kõne alla muud lähivälismaad, kuhu bussiga saab sõita ? näiteks Läti ja Leedu.?

Kaheksa aastat turul tegutsenud OÜ Catering Service tegevjuht Marko Meigase sõnul kasumis ja käibes tänavu suuri muutusi ei tule. ?Prognoosin, et numbrid jäävad möödunud aastaga võrreldes enam-vähem samaks,? ütleb ta.

Ettevõtte käive oli mullu 11 miljonit krooni ja kasum 100 000 krooni.

Catering Service on spetsialiseerunud peamiselt toitlustamisele. ?Muusikalist poolt ja õhtujuhte me üldjuhul ei paku, kuigi heade partnerite korral võime ka nendes asjades hädast välja aidata,? kinnitab Meigas.

Elitaarse ja kõrgeklassilise peolaua saab alati Carmen Cateringist. Neil on huvitavaid delikatesse ja hõrgutisi, mis sobivad pidulikule üritusele.

Kui on korralik kliendivastuvõtt, siis tellime toidu Fazer Amicast. Neil on suur kogemus nii suurte kui ka väikeste üritustega. Suurimaks plussiks on neil logistika, mis on eriti oluline päevase ja mitmete eri söögikordadega ürituse ajal. Kõik kohvipausid, lõunad ja ooted, on alati sekundilise täpsusega paigas.

Kui on lihtsam üritus, tellime toidu Menu Cateringist. Nende tehtud toidust ei jää ühelgi külalisel kõht tühjaks. Kui on aga vaja nutikust ja minna ekstreemsetesse oludesse, näiteks kolmeks päevaks saarele, siis tellime alati Veskaru Cateringi. Veskaru kokad suudavad ka siis, kui tormi tõttu ei saa saarele toitu juurde saata, keeta kokku suurepärased road.

Koostööpartnerite valikul mängib suurt rolli ka catering?i-firma enda suhtumine. Hea näide on Veskaru, kellel on alati ka korraldustoimkonnale, kellel lõunapausiks aega ei jää, midagi lihtsat hamba alla pakkuda. See on tõesti suur ?est ja näitab ettevõtte koostöövalmidust ühise eesmärgi nimel.

Erinevate ürituste korral catering?i-firma valik ei olegi kinni niivõrd konkreetses firmas kui just selle kokas.

Meie oleme kasutanud peamiselt Fazer Amica teenuseid ning sellega igati rahule jäänud. See firma on väga paindlik ning võimeline pakkuma väga uhkeid ja eksklusiivseid roogi, aga ka terveks päevaks süüa suurtele gruppidele. Nad organiseerivad vastavalt kliendi soovile kõik ise, näiteks kui on vaja jaapani kööki, siis organiseerivad nad vastavate oskustega koka.

Kohvikus toitlustab meie ministeeriumi OÜ Saukas, samuti kasutame nende teenuseid mitmesugustel majasisestel üritustel. Majavälistel üritustel, ka nt pressikonverentside ja seminaride korral, oleme pöördunud Frens Cateringi poole. Rahul oleme mõlemaga, probleeme pole kummagi puhul esinenud ja kindlasti kasutame neid ka tulevikus.

Sõltuvalt üritusest kasutame eri catering?i-firmade teenuseid ? Catering Service, Frens Catering ja Westgroup. Kallimate ja eksklusiivsemate ürituste korral oleme pöördunud Catering Service?i poole, lihtsamate puhul oleme enamasti valinud Westgroupi. Probleeme pole ühegi firmaga ette tulnud. Kavatseme nende teenuseid edaspidigi kasutada.

Hetkel kuum