ÄP fototoimetus • 7. november 2005 kell 22:00

ÄP 5 aastat tagasi: Põlevkiviõlitootjad kardavad turgu kaotada

Kuigi Eesti põlevkiviõlitootjad töötavad praegu soodsa turuseisu tõttu tippkoormusel, kardavad nad ka ise, et liiga kõrge õli hind võib pöörata katlamajade omanike pilgu teistele kütuseliikidele, kirjutas Äripäev viis aastat tagasi.

Nii Narva Elektrijaamade õlitootmisüksuse, Viru Keemia Grupi (VKG) kui ka Kiviõli Keemiatööstuse juhid väitsid, et põlevkiviõli toodetakse praegu seadmete tippkoormusel. Kiviõli põlevkivitöötlemise seadmed annavad õlitoodangut täiskoormusel 5500?5600 t kuus. VKG käivitas oktoobris samuti kahe aasta taguse õlitootmise kriisi ajal seisatud täiendava õlivabriku. ASi Narva Elektrijaamad juures asuva õlitootmisüksus tootis mullu 60 000 t õli, tänavu on tootmismaht umbes kaks korda suurem. Ka õli hind kasvab. Suuremad soojatootjad kaaluvad üleminekut õli põletamiselt nt hakkepuidule, sest see on kuni kümme korda odavam kui põlevkiviõli ja naftamasuut.

Hetkeseis: Õlitootjad on ?õlis?: hind tõusis maailmaturuhinnast kõrgemale, turgu jätkub ka väljapoole Eestit, siinsed soojatootjad ja nende kliendid kiruvad kõrgeid hindu.

Autor: ÄP

Hetkel kuum