Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Schubert sõpradega Estonias ?Kolme neitsi majas?

  Rahvusooper Estonia toob kammersaalis lavale kammeropereti ?Kolme neitsi maja?. Südamlik lugu laulude, tantsude ning naljadega peegeldab lõigukest romantismiajastu kuulsa austria helilooja Franz Schuberti loomingust ja elust tema sõprade keskel 19. sajandi alguse Viinis.
  Opereti autori, Viini kapellmeistri ja helilooja Heinrich Berté nimi on muusikaajalukku läinud just tänu sellele teosele, kuigi siin kasutatud muusika pärineb geniaalselt meloodiameistrilt Schubertilt endalt. Lavateos võitis populaarsuse kohe pärast esietendust 15. jaanuaril 1916. aastal Viini Raimundtheateris ning oli omal ajal üks menukamaid operette tänu Schuberti kaunitele meloodiatele ning heliloojat ümbritsenud hooliva sõpruskonna vaimukale kujutamisele.
  Tegelased on reaalselt elanud Schuberti sõbrad ? oma erialal tuntud isiksused, kes ajalukku jälje jätnud. See oli üksteist toetav sõpruskond ? kel raha oli, maksis restoraniarve, kui keegi korterist välja visati, läks sõbra poole ööbima.
  Laulumängus vaevab populaarset laulumeistrit Schubertit küsimus: kas tema laulud on tõsine kunst? Hinnates üle kõige Beethoveni loomingut, soovib ta luua sümfooniat, mis pälviks Beethoveni tähelepanu.
  Schuberti külaliste hulgas on ka perekond Tschöll oma kolme tütrega. Hannerl Tschöll on võlutud Schuberti muusikast ja hakkab helilooja juures muusikatundides käima, mees armub. Paraku on neiu südame võitnud vaid Schuberti muusika, mitte helilooja ise, ning Schuberti laul viib kokku Hannerli ja helilooja parima sõbra Schoberi.
  Teose originaalis on Berté kasutanud muusikat valdavalt Schuberti instrumentaalteostest ning vaid ühte laulu. Siinse lavastuse redaktsioonis on laule juurde lisatud. Lavastaja Arne Miku taotlus on, et nii oma teatri noored osatäitjad kui ka meie publik saaksid rohkem aimu Schubertist kui geniaalsest heliloojast, kelle silme ees oli kogu aeg eeskujuna Beethoven.
  Etenduse lõpus on tsükli ?Talvine tee? avapala ?Head ööd?, mille esimene fraas ?Võõrana tulin siia maailma? pandi pealkirjaks aastaid tagasi Austrias Schuberti 200. sünniaastapäeva puhul tehtud telefilmile.
  Schuberti rollis on kaks Matit ? Estonia tuntud tenor Mati Kõrts ning Mati Turi, kes laulnud Verdi ?Othellos? Cassiot ning mitmes Nargen Opera Haydni produktsioonis. Poeet Schoberi osas on estoonlane Urmas Põldma ja Viinis õppiv Andres Köster, kes osalenud hiljuti Viinis Augustinuse kirikus Schuberti missa ettekandel. Schuberti armastatu Hannerlina näeme Tiiu Lauri, Margit Saulepit või samuti Nargen Operast tuttavat Kädy Plaasi, kes praegu EMA tudeng. Karakterrollides on tuntud tegijad Helgi Sallo, Katrin Karisma, Tõnu Kilgas, Tiit Tralla. Kirjus tegelaste galeriis on hõivatud suur osa teatri solistidest.
  Autor: Kersti Inno
 • Hetkel kuum
Aleksei Šiškin: Gruusia Eesti-armastus tuleb ajaloost
"Miks suhtutakse Gruusias eestlastesse nii soojalt?" See küsimus tekib sageli selle Lõuna-Kaukaasia riigi külaliste seas. Delovõje Vedomosti ajakirjanik Aleksei Šiškin selgitab nähtuse põhjuseid ja kutsub üles "eesti boonust" aktiivsemalt kasutama.
"Miks suhtutakse Gruusias eestlastesse nii soojalt?" See küsimus tekib sageli selle Lõuna-Kaukaasia riigi külaliste seas. Delovõje Vedomosti ajakirjanik Aleksei Šiškin selgitab nähtuse põhjuseid ja kutsub üles "eesti boonust" aktiivsemalt kasutama.
Euroala alusinflatsioon kiirenes rekordini
Euroala alusinflatsioon kiirenes märtsis rekordilise 5,7 protsendini, mis jätab Euroopa Keskpangale ahtamaks võimaluse leevendada rahapoliitikat, kirjutab Bloomberg.
Euroala alusinflatsioon kiirenes märtsis rekordilise 5,7 protsendini, mis jätab Euroopa Keskpangale ahtamaks võimaluse leevendada rahapoliitikat, kirjutab Bloomberg.
Jätkusuutlikult turgu ületades – ulme või reaalsus?
Paljud investorid on viimastel aastatel küsinud, kas salapärane sõnaühend ESG, mis tähistab keskkonna-, sotsiaal- ja juhtimistavasid, on vaid ajutine moeröögatus või on see tulnud selleks, et jääda? Kas jätkusuutlik investeerimine toob turust paremaid tulemusi või tuleb helgema homse nimel tootluseesmärk ohverdada? Nendele küsimustele pakub vastuseid Hanna Silvola ja Tiina Landau raamat „Jätkusuutlik investeerimine. ESG-ga turgu ületades“.
Paljud investorid on viimastel aastatel küsinud, kas salapärane sõnaühend ESG, mis tähistab keskkonna-, sotsiaal- ja juhtimistavasid, on vaid ajutine moeröögatus või on see tulnud selleks, et jääda? Kas jätkusuutlik investeerimine toob turust paremaid tulemusi või tuleb helgema homse nimel tootluseesmärk ohverdada? Nendele küsimustele pakub vastuseid Hanna Silvola ja Tiina Landau raamat „Jätkusuutlik investeerimine. ESG-ga turgu ületades“.
Reaalajas börsiinfo
Palgatööl läbipõlenud viljandlane lõi ettevõtte: saan nüüd teha seda, mida naudin
Palgatööd tehes läbipõlenud muusik ja literaat Üllar Priks ehk Myrakas teeb Viljandis esimesi samme ettevõtjana.
Palgatööd tehes läbipõlenud muusik ja literaat Üllar Priks ehk Myrakas teeb Viljandis esimesi samme ettevõtjana.
Nädala lood: karastunud juht lõpetas firma päästmisega, noor ettevõtja sattus külma kätte
Lõppenud nädala loetumate majandusuudiste seast leidub huvitavaid karjääripöördeid, suuri koondamisi, erakordseid kohtuasju ning investeerimissoovitusi Äripäeva investorite küsitlusest.
Lõppenud nädala loetumate majandusuudiste seast leidub huvitavaid karjääripöördeid, suuri koondamisi, erakordseid kohtuasju ning investeerimissoovitusi Äripäeva investorite küsitlusest.
Nädala raadiohitid: ambitsioonikas investor, idufirmade mured ja võluvits läbipõlemise vastu
Selle nädala enim kuulatud Äripäeva raadiosaated rääkisid noore investori teekonnast miljonäriks, Ukraina võimalustest suurpealetungiks, aga ka tööstressi ja läbipõlemise vältimisest.
Selle nädala enim kuulatud Äripäeva raadiosaated rääkisid noore investori teekonnast miljonäriks, Ukraina võimalustest suurpealetungiks, aga ka tööstressi ja läbipõlemise vältimisest.
Millal tasub riigi vastu kohtusse minna, Lux Expressi kaasuse näitel
Hiljuti langetas Euroopa Kohus otsuse, et Eesti riik peab neljale riigi vastu kohtusse läinud bussivedajale kompenseerima kokku pea kahe miljoni euro väärtuses teatud sotsiaalsete gruppide tasuta sõidud.
Hiljuti langetas Euroopa Kohus otsuse, et Eesti riik peab neljale riigi vastu kohtusse läinud bussivedajale kompenseerima kokku pea kahe miljoni euro väärtuses teatud sotsiaalsete gruppide tasuta sõidud.
EASi ja KredExi ühendasutuse juht Lauri Lugna lahkub ametist
EASi ja KredExi ühendasutuse nõukogu kutsus tagasi juhatuse esimehe Lauri Lugna, tema ametiaeg lõppeb 28. aprillil.
EASi ja KredExi ühendasutuse nõukogu kutsus tagasi juhatuse esimehe Lauri Lugna, tema ametiaeg lõppeb 28. aprillil.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.