10. november 2005 kell 22:00

Schubert sõpradega Estonias ?Kolme neitsi majas?

Rahvusooper Estonia toob kammersaalis lavale kammeropereti ?Kolme neitsi maja?. Südamlik lugu laulude, tantsude ning naljadega peegeldab lõigukest romantismiajastu kuulsa austria helilooja Franz Schuberti loomingust ja elust tema sõprade keskel 19. sajandi alguse Viinis.

Opereti autori, Viini kapellmeistri ja helilooja Heinrich Berté nimi on muusikaajalukku läinud just tänu sellele teosele, kuigi siin kasutatud muusika pärineb geniaalselt meloodiameistrilt Schubertilt endalt. Lavateos võitis populaarsuse kohe pärast esietendust 15. jaanuaril 1916. aastal Viini Raimundtheateris ning oli omal ajal üks menukamaid operette tänu Schuberti kaunitele meloodiatele ning heliloojat ümbritsenud hooliva sõpruskonna vaimukale kujutamisele.

Tegelased on reaalselt elanud Schuberti sõbrad ? oma erialal tuntud isiksused, kes ajalukku jälje jätnud. See oli üksteist toetav sõpruskond ? kel raha oli, maksis restoraniarve, kui keegi korterist välja visati, läks sõbra poole ööbima.

Laulumängus vaevab populaarset laulumeistrit Schubertit küsimus: kas tema laulud on tõsine kunst? Hinnates üle kõige Beethoveni loomingut, soovib ta luua sümfooniat, mis pälviks Beethoveni tähelepanu.

Schuberti külaliste hulgas on ka perekond Tschöll oma kolme tütrega. Hannerl Tschöll on võlutud Schuberti muusikast ja hakkab helilooja juures muusikatundides käima, mees armub. Paraku on neiu südame võitnud vaid Schuberti muusika, mitte helilooja ise, ning Schuberti laul viib kokku Hannerli ja helilooja parima sõbra Schoberi.

Teose originaalis on Berté kasutanud muusikat valdavalt Schuberti instrumentaalteostest ning vaid ühte laulu. Siinse lavastuse redaktsioonis on laule juurde lisatud. Lavastaja Arne Miku taotlus on, et nii oma teatri noored osatäitjad kui ka meie publik saaksid rohkem aimu Schubertist kui geniaalsest heliloojast, kelle silme ees oli kogu aeg eeskujuna Beethoven.

Etenduse lõpus on tsükli ?Talvine tee? avapala ?Head ööd?, mille esimene fraas ?Võõrana tulin siia maailma? pandi pealkirjaks aastaid tagasi Austrias Schuberti 200. sünniaastapäeva puhul tehtud telefilmile.

Schuberti rollis on kaks Matit ? Estonia tuntud tenor Mati Kõrts ning Mati Turi, kes laulnud Verdi ?Othellos? Cassiot ning mitmes Nargen Opera Haydni produktsioonis. Poeet Schoberi osas on estoonlane Urmas Põldma ja Viinis õppiv Andres Köster, kes osalenud hiljuti Viinis Augustinuse kirikus Schuberti missa ettekandel. Schuberti armastatu Hannerlina näeme Tiiu Lauri, Margit Saulepit või samuti Nargen Operast tuttavat Kädy Plaasi, kes praegu EMA tudeng. Karakterrollides on tuntud tegijad Helgi Sallo, Katrin Karisma, Tõnu Kilgas, Tiit Tralla. Kirjus tegelaste galeriis on hõivatud suur osa teatri solistidest.

Autor: Kersti Inno

Hetkel kuum