Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Viisakus toob majanduskasvu

  Kas viisakus aitab majanduskasvule kaasa? Mitte tingimata, on tõenäoline vastus, kui küsida inimestelt tänaval. Siiski on enamik mereröövleid soovinud saada sir?ideks! Majandusteadus üheseid vastuseid ei paku ? kui üldse, siis pigem vastuolulisi vastuseid. Suhetest on ilmselt kasu. Inimestele meeldib äri teha nendega, kes neile meeldivad.
  Järgmine huvitav küsimus on, kas viisakus loob majanduskasvu või majanduskasv hävitab viisakust? Praegusaja Eestis tundub olevat tihti tõsi ka viimane väide.
  Liigne töökoormus ja kiire kasv pigem vähendavad viisakust. Ilmselt on sellega nõus suurem osa inimesi. Samas võiks mõelda ka teistpidi. Kui kliente on kümme ja aega tegeleda vaid kaheksaga, siis loobutaksegi kas teadlikult või ebateadlikult kahest, kes on ka tõenäolisemalt vähemkasumlikud, mis peaks tähendama, et ressursid on majanduslikult efektiivselt ümber jagatud.
  Kriitikud võivad ikkagi norida ? kliendil on alati õigus, klienti saab petta vaid üks kord jne. Tõenäoliselt on viisakas klienditeenindaja vara, mida on raske, kui mitte võimatu, asendada. Ehk teisisõnu, kui koormus ja kasv on suur, peaks just viisakusele ja suhtlemiskultuurile erilist rõhku panema, sest muid võimalusi tihti pole. Miks peaksin ma hoolima ettevõttest, kes ei suvatse mu e-kirjadele vastata?
  Kas viisakad riigid on majanduslikult edukamad? Veelgi huvitavam väide oleks ilmselt vastupidine ? kas ebaviisakad riigid on majanduslikult ebaedukamad?
  Näiteid saab tuua mitmeid. Tõsiasi on see, et ajalooliselt on kapital pigem liikunud põhjast lõunasse ja põhjapoolseid riike peetakse formaalsemaks, mille üks väljendusviise on ka viisakus. Samas on mind alati hämmastanud näiteks itaallaste ja kreeklaste struktureeritus ja viisakus, kuigi see tavakäsitlusega neist rahvustest kokku ei lähe. Ka näiteks kokkupuuted Skandinaavia noortega väljaspool nende tavakeskkonda võivad olla päris hirmutavad.
  Üks huvitavamaid näiteid on endised Inglise kolooniad. Võrreldes teiste riikide kolooniatega, on enamik Inglise endisi kolooniaid heal järjel. Viisakuse üks avaldumisvorme on ka lugupidamine ja austus nende riikide vastu, kus parasjagu ollakse. Ka enamik edukaid Kaug-Ida majanduskeskkondi on viisaka suhtlemiskultuuriga.
  Kas eestlased on viisakad? Istudes Tallinna lennujaamas taksosse tabab suurt osa inimesi karm reaalsus. Teisalt, suheldes äris või inimene-inimesega tasandil, on suhted tihti soojemad ja usalduslikumad kui paljudes n-ö vanades Euroopa riikides. Siiski on mul kuri kahtlus, et viisakas taksojuht teenib oluliselt rohkem kui tema ebaviisakas ametivend. Viisakus ei tee riigist tingimata majandusimet, kuid ebaviisaka suhtlemiskultuuriga on seda kindlasti raskem saavutada.
  Viisakuse sünonüümid on täpsus, tähelepanelikkus, soojus, austus jne. Kas me sooviksime, et meid nii koheldaks? Kas me sooviksime selliste inimestega äri teha? Vastused on lihtsad. Siiski teame, et sajaprotsendiline tulemuslikkus on võimatu. Siiski, vähesed erandid välja arvatud, sünnitab vägivald ­ainult vägivalda, ehk ebaviisakus madalamat majanduskasvu. Pankrotistatistika ja nende ettevõtete suhtlemiskultuur võiks pakkuda päris huvitavat uurimisainet.
  Paljusid asju paneme tähele alles siis, kui need meid isiklikult puudutavad. Viisakust ja austust on väga vaja ka eri põlvkondade vahel. Viisakus ja austus ei tähenda seda, et tuleb kellegagi automaatselt nõus olla.
  Küll aga hämmastab mind tõsiselt, kuidas ühes maailma väiksematest riikidest, kus rahvaarv jätkuvalt kahaneb, ollakse tihti ebaviisakad oma laste vastu nii inimlikul kui riiklikul tasemel. Seega, parim investeering, mis me teha saame, pole lihtsalt toimiv haridussüsteem, vaid süsteem, mis soosib haritust ja viisakust, ning see omakorda loob jõukust.
 • Hetkel kuum
Olavi Lepp: rohepöörde juhtimine on seni olnud killustunud ja ebaveenev
Suur hulk ettevõtjaid on valmis rohepöördega kaasa minema, kuid vajavad selleks riigilt selget kava, mida Eestis veel ei ole, kirjutab Swedbank Eesti juht ja tööandjate keskliidu volikogu liige Olavi Lepp.
Suur hulk ettevõtjaid on valmis rohepöördega kaasa minema, kuid vajavad selleks riigilt selget kava, mida Eestis veel ei ole, kirjutab Swedbank Eesti juht ja tööandjate keskliidu volikogu liige Olavi Lepp.
Lagarde: ärge kahelge meie sihikindluses, me pole lõpetanud
Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde ütles, et keskpanga otsuste jälgijad ei tohiks kahelda keskpanga sihikindluses jõuda 2% inflatsioonini.
Euroopa Keskpanga president Christine Lagarde ütles, et keskpanga otsuste jälgijad ei tohiks kahelda keskpanga sihikindluses jõuda 2% inflatsioonini.
Meta aktsia ralli pani Nasdaqi hüppama
Nasdaqi liitindeks kihutas täna üle kolme protsendi kõrgemale kui Meta Platformsi tulemustele järgnenud ralli lisas aktsia hinnale pea veerandi.
Nasdaqi liitindeks kihutas täna üle kolme protsendi kõrgemale kui Meta Platformsi tulemustele järgnenud ralli lisas aktsia hinnale pea veerandi.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Juhtimises on coaching nõu ja tagasiside andmisest tulemuslikum
Marcia Reynoldsi raamat “Coach´i inimest, mitte probleemi” on võluv ja mitmekihiline teekond coaching
Marcia Reynoldsi raamat “Coach´i inimest, mitte probleemi” on võluv ja mitmekihiline teekond coaching
Raivo Vare Ukraina sõja majandusblogi: tuleb madin
Kremlis on tugev veendumus, et kui ka kogu Ukrainat ei õnnestu allutada, siis mingi osa ikka, ja seda saab presenteerida võiduna Lääne üle, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi postituses.
Kremlis on tugev veendumus, et kui ka kogu Ukrainat ei õnnestu allutada, siis mingi osa ikka, ja seda saab presenteerida võiduna Lääne üle, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi postituses.
Raadiohommikus: värske investorite TOPi põnevamad paljastused
Nädala viimases raadiohommikus prognoosime majanduse edasist käekäiku üheskoos investori ja ettevõtja Jüri Mõisaga ning laotame teie ette Tallinna börsi esituhande investeerimisportfellid.
Nädala viimases raadiohommikus prognoosime majanduse edasist käekäiku üheskoos investori ja ettevõtja Jüri Mõisaga ning laotame teie ette Tallinna börsi esituhande investeerimisportfellid.

Olulisemad uudised

Üle 90 protsendi lääne firmadest pole Venemaalt lahkunud
Venemaa sissetungi järel Ukrainasse lubasid lääne firmad valjult seal tegevuse lõpetada, kuid vaid väike osa neist on selle lubaduse teoks teinud, vahendab CNBC.
Venemaa sissetungi järel Ukrainasse lubasid lääne firmad valjult seal tegevuse lõpetada, kuid vaid väike osa neist on selle lubaduse teoks teinud, vahendab CNBC.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.