Nafta selle aasta odavaim

Tõnis Oja 15. veebruar 2006, 00:00

Nafta hind langes eile New Yorgi kaubabörsil selle aasta madalaimale tasemele, sest analüütikud usuvad, et täna avaldatav raport näitab USA nafta ja naftasaaduste laovarude kasvu.

USA naftatöötlusettevõtted tarvitavad vähem toornaftat, sest just praegu on hooaeg, mil naftasaaduste tarbimine on väiksem. Ameerika Ühendriikide põhjaosas oli ilm ajavahemikul detsembri keskpaigast kuni jaanuarini tavapärasest soojem, mis tähendab, et sealse regiooni inimesed tarbisid kütteõli vähem. Toornafta märtsilepingute hind langes New Yorgis 60,50 dollarini barrel, mis on nende madalaim hind alates 30. detsembrist. Võrreldes augusti lõpus saavutatud rekordhinnaga 70,85 dollarit barrel, on musta kulla hind 10 dollari ehk 15 protsendi võrra madalam.

Riskifaktor on endiselt Iraan, kuid seda riski kahandab 20. veebruaril toimuv kohtumine Venemaaga, arutamaks võimalust, et uraani rikastamine hakkaks toimuma meie idanaabrite juures.

Maaklerifirma Mitsui Bussan Futures börsikaupade peastrateeg Tetsu Emori lausus uudisteagentuurile AP: "60 dollari hinnatase on oluline psühholoogiline toetuspind ning kui nafta hind langeb sellest läbi, on oodata suurt hinnalangust kuni 55 dollarini barrel." Rahvusvahelise energeetikaagentuuri andmetel on nafta kõrge hind hakanud nõudlust selle järele juba kahandama.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing