Euroliit nõuab Aasia jalatsitele lõivu

Tõnis Arnover 21. veebruar 2006, 00:00

Vaevalt jõudis vaibuda Euroopa Liidu ja Hiina vaheline tekstiilivaidlus, kui juba on puhkenud uus kaubandustüli. Sedapuhku on vaidlusobjektiks odavad nahkjalatsid. ELi kaubandusametnikud on pärast üheksakuulist uurimist jõudnud järeldusele, et Hiina ja Vietnami firmad toovad pärast kvootide kadumist ELi turule nahkjalatseid dumpinghinnaga. Uurimine algatati Prantsuse, Itaalia ja Tšehhi jalatsitootjate survel, kes said julgustust Hiina tekstiiltoodetele kehtestatud piirangutest.

ELi statistika kohaselt kasvas pärast kvootide kaotamist 2005. aasta üheksa kuuga Hiina jalatsite import ELi 322% ja oli kokku 176 miljonit paari.

Euroopa Komisjoni kaubandusvoliniku Peter Mandelsoni sõnul on kogutud kindlaid tõendeid selle kohta, et Aasia eksportöörid müüvad jalatseid allpool kodumaist hinnataset. See viitab riiklikele subsiidiumidele ja maksusoodustustele. Komisjon on seisukohal, et paljud Hiina ja Vietnami jalatsivabrikud ei vasta turumajandusreeglitele ja seetõttu on nende suhtes võimalik rakendada sanktsioone.

Mandelson soovitab sel nädalal ELi liikmesriikidel toetada Hiinas ja Vietnamis toodetud nahkjalatsite suhtes dumpinguvastase lõivu kehtestamist. Tema ettepaneku kohaselt hakkaks lõiv kehtima 7. aprillil. Esialgu oleks see 4% ja aasta lõpuks kerkiks ligi 20 protsendini, kui vahepeal kokkuleppele ei jõuta.

ELi allikate kohaselt on osa jalatsitootjaid taotlenud kuni 50protsendiseid lõive, kuid sellega Mandelson ei ole nõustunud.

"Lõivu kehtestamise eesmärk on võidelda ebaõiglase kaubanduse vastu ning see ei püüa kuidagi pidurdada jalatsitootmise kolimist odavamate tootmiskuludega riikidesse," ütles kaubandusvolinik.

Kõik ELi riigid ei toeta Hiinast ja Vietnamist imporditavatele nahkjalatsitele lõivu kehtestamist. Kõige selgemalt on selle vastu olnud Taani, Soome ja Rootsi. Taani majandusminister Bendt Bendtsen saatis sel teemal Briti ärilehele Financial Times avaliku kirja. Ta ütleb seal muu hulgas järgmist: "Meie uuring näitab, et dumpinguvastaste meetmete rakendamisel kallineks keskmine kingapaar 67 eurolt 84-le. Seega kasvaksid Euroopa tarbija kulutused igapäevastele jalatsitele 25%. Aastas võidaksid ELi tootjad umbes sada miljonit eurot, kui tarbijad kaotaksid 975 miljonit."

Hiina asekaubandusminister Gao Hucheng on hoiatanud, et kui EL peaks selgelt vigaste õiguslike argumentidega rakendama sanktsioone, vaidlustab Hiina selle Maailma Kaubandusorganisatsioonis.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:47
    Otsi:

    Ava täpsem otsing