Taimede õige istutamine aitab kasvule kaasa

Kadi Vatsar 04. september 2006, 00:00

Puukoolides ette kasvatatud taimmaterjalil garanteeritakse istikute kvaliteet, st korrektne võra, kompaktne ning terve mullapall. Konteineris realiseeritavaid istikuid saab istutada põhimõtteliselt aastaringselt, paljasjuurelised istutatakse raagus, st sügisel, pärast lehtede langetamist kuni külmadeni ning kevadel enne pungade puhkemist.

Targem on seda siiski sügisel teha, siis jõuab taim talvel end koguda ning kevadel algab kohe hoogne kasvamine. Kevadise istutuse järel kulub taimel pool suve alles toibumiseks.

Mullapalliga liike võib istutada samuti kogu vegetatsiooniperioodi vältel. Okaspuid ja suuri lehtpuid võib istutada vaid mullapalliga või konteineristikutena.

Kui olete ostnud paljasjuurse taime, tuleb enne selle istutamist lõigata tagasi kõik vigastatud juured kuni vigastatud kohani. Tagasi tuleb lõigata ka oksad: lehtpuudel 1/2 - 1/3 võrra, lehtpõõsastel 1/3 - 2/3 võrra.

Niisugune kärpimine ei lase võral liiga suureks kasvada enne, kui puu on korralikult juurdunud ning toetab kindlalt puu laia võra. Reeglina istutatakse ilma mullapallita vaid 1-2 aasta vanuseid okaspuid.

Okaspuudel, mida müüakse mullapalliga või potis, lõigatakse ära ainult mullapallist väljaulatuvad vigastatud juured ning pärast istutamist üksnes vigastatud oksad. Kui te aga ise kärpimist ette võtta ei julge, laske see töö ära teha puukoolis.

Istikut tuleks enne istutamist paar tundi juuripidi vees hoida.

Istutusauk tuleks kaevata juurepallist või juurestikust vähemalt kaks korda sügavam ja laiem. Augu põhi kaevatakse paljasjuurelistele istikutele koonilise kujuga ning istik asetatakse koonusele nii, et juured paigutuvad ümber kuhiku.

Veel tuleb jälgida, et juurekael jääks maapinna suhtes samale kõrgusele, kui see oli puukoolis kasvades - see koht on tüvel tavaliselt hästi näha. Varem ettevalmistamata mullal istutatakse taim ümbritseva maapinna suhtes ca 10 cm kõrgemale, et mulla tihenedes jääks istik samale kõrgusele ülejäänud pinnaga.

Istutusauk täidetakse tihedalt huumusrikka mullaga ja kastetakse ohtralt. Ümber istutuskoha tehakse piki istutusaugu piiri madal kastmisvall. Ümber tüve võib laotada peenestatud puukooremultši umbes 5-7 cm paksuselt ja 60-90 cm laiuselt ümber tüve, kuid juurekaela vabaks jättes. See takistab mulla kuivamist ning hoiab muruniiduki noore puu haprast koorest ohutus kauguses. Samuti aitab multškate aiapilti kohe pärast istutustöid meeldivamaks muuta.

Kui aias on tuuline või taim liiga nõrk, võiks äsjaistutatud puu ka toestada - kas ühe või mitme kepiga või võrestikuga ja tugeva sidumisnööriga. Kindlasti ei tohi nööri siduda tihedalt ümber puu tüve - kasvades või tuule käes kõikudes hakkab nöör puutüve hõõruma. Parim on 8-kujulise aasaga sidumine, mis jätab nööri tüve suhtes liikuvaks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:19

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing