24 november 2006

Litvinenko viimased sõnad: minu surma eest vastutab Putin

Eile heitis mürgitamise tagajärjel hinge endine KGB agent Aleksandr Litvinenko, kes lasi vahetult enne oma surma kirja panna avalduse, milles ta süüdistab enda tapmise korraldamises Venemaa presidenti Vladimir Putinit.

Litvinenko hoiatas Putinit lemaailmsete protestiaktsioonide eest, kirjutas CNN. "Sa võid mind vaigistada, kuid sel vaikimisel on oma hind. Sa oled ennast näidanud nii barbaarse ja halastamatuna nagu sinu kõige vihasemad kriitikud on hoiatanud," seisis Litvinenko vahetult enne surma kirjutatud kirjas.

"Sul võib õnnestuda vaigista ühte meest, kuid kogu maailma protestihuilged kajavad su kõrvus elupäevade lõpuni, härra Putin."

"Sa oled näidanud, et sul puudub igasugune austus elu, vabaduse ja inimväärtuse vastu. Sa oled näidanud, et sa pole oma ameti vääriline," seisis Litvinenko kirjas.

Aleksandr Litvinenko haigestus raskelt 1. novembril pärast kohtumist ühe allikaga, kes väidetavalt pidi andma talle informatsiooni ajakirjanik Anna Politkovskaja mõrva kohta. Surma asjaolusid uurib nüüd Scotland Yard. Haiglas õnnestus detektiividel Litvinenkot küsitleda ligi 15 tunni jooksul, enne kui viimase seisund halvenes.

Spekuleeritakse, et Litvinenko surma taga seisab Kreml. Kuid Vene valitsus väidab, et see ei vasta tõele.

Hetkel kuum