ÄP fototoimetus • 29. november 2006 kell 22:00

SECi süüdistused pole uksi sulgenud

Eile vastas aripaev.ee lugejate küsimustele eelmisel aastal LHV siseinfoskandaaliga tuntuks saanud Kristjan Lepik. Praegu veab Lepik finantsinfoportaali tarkinvestor.ee ning kirjutab raamatut investeerimisest.

Kumb on investeerimise juures tähtsam - raha teenimine või põnevus ja hasart?

Minu jaoks on nii investeerimise kui ka kauplemise puhul olulisem see intellektuaalne väljakutse - proovida, kas suudad lüüa turgu. Nagu pidev malematš maailma tippmaletajatega. Ning kui selles oled edukas, tuleb ka tootlus ehk raha teenimine.

Kas investeerides ei ole tunnet, et teenite raha mitte millegi eest? Kuidas Teie seda endale põhjendate?

Oletame, et sinu naabrimees Mati tahab luua oma ettevõtte, küsib sinu käest ka veidi kapitali, saad 34% osaluse. Mati teeb superäri ja te mõlemad saate jõukaks, kas see raha on mitte millegi eest? Kindlasti mitte. Samamoodi ostate te börsil investeerides alati tükikese ettevõttest ning pikalt hoides teenite siis, kui olete hea ettevõtte valinud.

Kui suur oli Teie isikliku portfelli tootlus eelmisel aastal? Teadaolevalt võib Teid ikka nimetada börsil kauplejaks, mitte investeerijaks (kui neid kahte võib lahutada).

Neid kahte peab kindlasti lahutama, kuna lähenemine peab kauplemisel ja investeerimisel olema erinev. Ma olen aktiivselt tegelenud nii kauplemise kui ka investeerimisega, kuid ehk veidi rohkem olen tõesti kaupleja. Ma hoian endal neid kahte portfelli lahus.

Mis tootlust puudutab, siis 2005. ja 2006. aasta tootlused olid tugevasti mõjutatud SECi (USA väärtpaberijärelevalve komitee - toim.) uurimisest. Kui see mõju kõrvale jätta, siis paarikümne protsendi juures.

LHV skandaalist on nüüd hulk vett merre voolanud. Kas Te tagasivaates oskate öelda, kas sellele reageerimisel oli midagi, mis võinuks teistmoodi olla?

LHV juhtfiguurid on mullegi öelnud, et eks asi paistis alguses hullem ja sellest oli tingitud ka reaktsioon. Arusaadav, sellist kogemust ju Eestis kellelgi polnud. Sellise kogemuse abil oleks LHV reaktsioon täna kindlasti teistsugune.

Kas LHV ümber toimunud skandaal on Teil mõne ukse hiljem nina ees kinni löönud?

Eks alguses vaadati kohati ettevaatlikult küll, kuid nüüd on uurimine minu suhtes lõppenud ning mulle tundub, et kogu selle "jama" tulemusena on hoopis avanenud uksi, mis varem kinni olid.

Autor: ÄP

Hetkel kuum