11. jaanuar 2007 kell 9:38

Reiljan: selle konstruktsiooni nimi on jama

Rahvaliit lükkab ümber tänases Postimehes ilmunud artiklis «Randver arutas Manglusega valijameeste mõjutamist» toodud väited maadevahetuste ja presidentivalimiste seostest.

„Lühidalt öeldes on selle konstruktsiooni nimi jama,“ ütles Rahvaliidu esimees Villu Reiljan. „Artiklis on võetud õiged kuupäevad ja segatud need kokku kõige loogikavaesemal viisil. Ma kirjutasin maadevahetuse käskkirjale alla 12. septembril, Olev Matt valiti valijameheks 13. septembril, valijameeste kokkusaamine Luual oli 17. septembril ja presidendivalimised olid 23. septembril. Järelikult ei ole maadevahetuse allkirjastamine ja presidendivalimised mingil moel seotud," märkis Reiljan Rahvaliidu koduleheküljel.

"Ma ei võinud kuidagi teada, kes valijameheks saab. Kui Postimehe loodud vandenõuteoorias oleks terakenegi tõtt, siis oleks esmalt valitud valijamees ning ta oleks pidanud tõestama Arnold Rüütli valimist, alles pärast seda oleks rikutud mõttelaadiga inimestel võimalik rääkida mingi maadevahetuse allkirjastamisest," märkis Reiljan ning lisas, et üks suur loogikaviga on artiklis veel. "Kui Rahvaliit oleks hääli ostnud, oleks Arnold Rüütel praegu Kadriorus. Aga ma tunnistan, et meie vabal ajakirjandusel on õigus mõelda oma rikutuse tasemel.“

"Rahvaliit tunnistab igati Postimehe juhtkirjas toodud tõde, et inimene on süütu, kuni teda pole kohtus süüdi mõistetud, ja Eestis on kõrgeima võimu kandja rahvas. Postimees kirjutab seda viidates poliitikutele, Rahvaliit tuletaks sama tõde meele ajalehele endale. Õigusriigis on meedia neljanda võimuna poliitikute tegevuse kontrollija, mitte süüdimõistja ja ning ametist vabastaja ühes isikus. Rahvaliit tuletab Postimehele meelde, et Villu Reiljan on Maa-ameti kaasuse pärast poliitilise vastutuse võtnud ja keskkonnaministri ametist lahkunud. Rahvaliidule jääb mõistetamatuks ajalehe vihje, et ka kõik järgmised keskkonnaministrid sama asja pärast ameti maha paneksid," märkis Reiljan.

Tema sõnul on Postimees Rahvaliidu juhtide tegevuse kohta ka varem väärteavet edastanud. Loode-Eesti naftareostuse aegsete sündmuste vildaka kajastamise pärast kaebas Villu Reiljan Postimehe kohtusse ja võitis esimeses kohtuastmes. Postimees ei ole soovinud ka pärast seda avaldatud väärteavet ümber lükata ja kaebas otsuse edasi.

.

Hetkel kuum