11. jaanuar 2007 kell 9:23

Minister Randver arutas maasahkerdajaga presidendi valijameeste mõjutamist

Maasahkerdaja Ants Mangluse kohtutoimikus on värvikaid dokumente, millest selgub, et praegune keskkonnaminister Rein Randver arutas Manglusega, kuidas mõjutada presidendi valijamehi.

Mullu 13. septembril valis Otepää vallavolikogu oma valijameheks Olev Matti, kirjutas postimees.ee. Matt kandideeris Rahvaliitu kuulunud volikogu esimehe Ants Mangluse vastu ning osutuski valituks tänu Reformierakonna ja Res Publica häältele.

Manglus oli lisaks vallaametile ka Riikliku Looduskaitsekeskuse Põlva-Valga-Võru regiooni direktor ning sai üleriigiliselt tuntuks, kui kaitsepolitsei ta oktoobris seoses kahtlaste maatehingutega vahistas.

Manglus tunnistas eeluurimise käigus, et Matti võimalik Rüütli-vastasus tegi muret ning Matti kaua takerdunud soov üht maatükki vahetada «hakkas aktiivselt liikuma». Manglus kinnitas ka, et Matti maavahetusprobleemist oli teadlik Rein Randver. «Temaga oli juttu sel teemal.»

Veel nõustus Manglus, et Rahvaliit soovis Matti maatehinguga aidata. «Eks nagu see Rahvaliit tol korral presidendivalimiste ajal oli, haarati ju õlekõrrest ka, et saada üks või kaks häält juurde.»

Manglus ütles aga, et ei tea, mida Matt ja Reiljan telefonitsi omavahel rääkisid.

Erakordselt huvitav on ka stenogramm telefonikõnest, mille toonane riigikogu Rahvaliidu fraktsiooni liige ja praegune keskkonnaminister Rein Randver tegi Ants Manglusele 16. septembril, kolm päeva pärast Otepää valijamehe valimist. Telefonikõne eelnes Randveri, Matti ja Mangluse kohtumisele Rahvaliidu Valga büroos, mida Manglus eeltoodud tunnistuses kirjeldas

Hetkel kuum