Romet Kreek • 14. november 2007 kell 22:00

Suur tõus rauges

USAs algas eilne börsipäev ettevaatliku tõusuga kontrastina üleeilsele järsule ja tugevale tõusule.

Eilse börsipäeva ettevaatlik algus võis tulla tarbimise aeglasest kasvust. Oktoobris kasvas USAs jaemüük vaid 0,2 protsenti, võrrelduna septembriga. USA peamised indeksid olid eile kella 18ks tõusnud 0,1-0,3%.

USA aktsiaturul oli üleeile kahe kuu suurim päevane ralli. S&P 500 indeks tõusis 2,9 protsenti, 1481,05 punktini. Dow Jonesi tööstuskeskmine kerkis 2,5 protsenti, 13 307,09 punktini. Nasdaq tõusis 3,5 %, 2673,65 punktini.

Investeerimispank Gold-man Sachs teatas, et neil pole kavas hüpoteekvõlakirju olulises mahus maha kanda. Gold-man Sachsi aktsia hind tõusis 8,5 protsenti, 233,04 dollarini.

Esmaspäeval suure kukkumise teinud maaklerfirma E*Trade'i aktsia tõusis üleeile 40,9 protsenti, viie dollarini. Aktsia algse kukkumise tingis ühe analüütiku kirjutis, et maaklerfirma võib minna pankrotti. Üleeile kirjutas BMO Capital Marketsi analüütik, et ettevõtte pankrot on äärmiselt ebatõenäoline. Küll aga võidakse ettevõte üle võtta.

Wal-Marti aktsia hind tõusis 6,1%, 45,97 dollarini, kuna ettevõtte kvartalikasum ületas analüütikute ootusi ning jõulumüük algas tänavu varem.

Hetkel kuum