Ardo Kalda • 19. november 2007 kell 22:00

Helisüsteemi hind algab 7500 kroonist

Esimene variant on vahetada autol välja ainult kõlarid. Üks kõlarikomplekt maksab 1200 krooni. Sellega saab heli originaalsest seadest natuke paremaks. Komponentide hinnale lisandub vahetuse eest küsitav tööraha, kuid see on iga auto puhul personaalne ehk oleneb töömahust.

A-Soundi juhataja Indrek Ando sõnul on kõige õigem võtta kohe komponentkõlarid. See tähendab, et suurest kõlarist eraldi on ka kõrgete helide kõlar. Igasugune odavam variant on tema ütlusel mahavisatud raha. Koaksiaalkõlar, kus kõrged ja madalad helid on ühe kõlari küljes, on küll paarsada krooni odavam, kuid ei anna nii head heli kui komponente eraldi ostes.

Esimesena soovitab Ando autosse panna komplekti, kus on neli kõlarit ja makk. Sel on originaalsüsteemidega juba tuntav vahe.

Järgmine variant on panna samale komplektile kõlaritele lisaks veel ka võimendi. Loomulikult tuleb siis võtta ka kallimad ja võimsamad kõlarid. Ei sobi ka igasugune makk, see peab olema kahe lisaväljundiga, kust tulevad võimendiotsad.

Tase kõrgem on lahendus, et eelmisele komplektile lisandub veel üks võimendi, bassikõlar ja selle kast. Kui liita bassisüsteem eelmisele komplektile, tuleb valida ka võimsam bassikõlar ja parem võimendi, mis suudaks hea süsteemiga sammu pidada.

Saab ka odavamalt läbi ajada, kui liita odavam võimendi ja vähemvõimsam bassikõlar komplektiga, kus kõlarid on odavamad ja ilma võimendita ning mängivad otse maki tagant. Hinnaklass on viimasel juhul sama mis makil ja võimendiga kõlaritel.

Ando sõnul võiks inimesed, kes tahavad autosse väga head heli, kuid rahakott kohe enamat ei kanna, võtta võimendiga kõlaritega komplekti, sest sinna saab hiljem bassikõlari juurde liita. Kellel muusikasüsteemile väga suuri nõudmisi ei ole, võivad odavama bassikõlariga süsteemiga leppida kohe.

Lisaks on komplektile alati võimalik liita ka multimeedia tooteid, mis mängivad telekanaleid ja DVDsid.

Tabelis pole välja toodud kõige odavamad komplektid. Ando sõnul on alati võimalik minna kallimaks või odavamaks, kuid toodud on ehk kõige mõistlikumad lahendused, millest tunneb juba, et need on originaalsüsteemidest paremad.

Hetkel kuum