Christel Karits • 22. november 2007 kell 22:00

Selgete piiridega PÖFF

11. Pimedate Ööde filmifestivali põhiprogramm kestab 30. novembrist kuni 9. detsembrini.

Peakorraldaja Tiina Loki sõnul on tänavu esitamisele tulevad filmid ühtlaselt kunstiliselt tugevad, kuid samas nii inimlikud, et valik sobib ka neile, kes peaks PÖFFile sattuma esimest korda. "Üle pika aja kohe väga meeldib see programm," kinnitab ta ja lisab, et väga tugev on võistlusprogramm, kus erinevas žanris filmid on inimlikult selged. Samuti on dokumentaalfilmid väga kõrgel tasemel.

Kokku on põhiprogrammis üle 200 linateose, neist 10 filmi kandideerib Euroopa Filmiakadeemia auhindadele ja 18 on erinevate riikide poolt esitatud kandideerima parima võõrkeelse filmi Oscarile.

Pressiesindaja Helmut Jänes tõdeb, et tegelikult oli PÖFFi meeskond oma valiku juba teinud, kui sai teada, et ka teised žüriid samu linateoseid kõrgelt hindavad. Jänes lisas, et selle aasta programm on paremini välja joonistunud kui varem. Koduleheküljel saab filmide alajaotuse alt valida endale sobiva.

PÖFFi põhiprogrammi keskmeks on kaks võistlusprogrammi - rahvusvaheline võistlusprogramm EurAasia ja Scottish Leader Eesti täispikkade filmide konkurssprogramm. Võistlusvälistesse programmidesse Panoraam ja Foorum on koondunud viimase aasta filmiparemik.

On ka eriprogrammid. Näiteks Monton esitleb moefilme, BMW kava BMW kontserni toetusel valminud uutest mängufilmidest, inimõiguste teemaline filmiprogramm, kultuuridokumentaalide kava "Rütmiline elu", Korea ja Belgia filmide fookused ning hilisõhtused ööfilmid.

Kõige laiemale maitsele peaks vastama Panoraami kava. Selle alt leiab enim suurteoseid, kus kunst ja äri teineteisele käe ulatanud. Iga alajaotuse juures on ka lühike iseloomustus, mida programm endas sisaldab, ja mõistagi filmitutvustused. Filme näeb Vene Teatris, Rahvusraamatukogus, Kinomajas, kinos Sõprus, kinos Kosmos, Kumu auditooriumis ja Von Krahli Teatris.

Hetkel kuum