Agnes Ojala • 15. jaanuar 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Lang: ju on ametiühingutel oma liikmete eest midagi varjata

"Äriühingute majandusaasta aruanded on ammuilma avalikud ja see, et mittetulundusühingute ja sihtasutuste omad ei ole, on minu meelest olnud lihtsalt kinni tehnilistes võimalustes," rääkis Lang.

Pealegi leidis minister, et info ametiühingute tegevuse kohta saab huviline nii või naa kätte, kuna seni on aruanded esitatud maksuametile. "Kui keegi info teabenõude korras välja nõuab, siis saab selle ikka kätte," lausus Lang. "Aga mulle tundub, et ju on ametiühingutel midagi varjata oma liikmeskonna eest."

Kokku võiks Langi hinnangul mittetulundusühingutes igal aastal ringelda miljardeid kroone. "Kui suur summa täpselt on, ei tea keegi. Meie eesmärk on see, et andmed esitatakse äriregistrile, sest see on tänapäeval võimeline tegelikult ka selliseid analüüse tegema," lisas ta. "Niikaua, kui aruanded esitatakse ainult maksuametile, ei ole ma kindel, et maksuamet on üldse huvitatud selle kokkulöömisest."

Harri Taliga väitis, et justiitsministeeriumi plaan muuta avalikuks mittetulundusühingute majandusaasta aruanded on halb, sest see hakkaks kahjustama töötajate huve. Nõudes ametiühingutelt majandusaasta aruande esitamist avalikule registrile tahetakse luua olukord, kus tööandjal on võimalus ametiühingut kollektiivläbirääkimistel survestada, teades näiteks, kui palju on ametiühingul streigikassas raha, teatas Eesti Ametiühingute Keskliit.

MTÜ Eesti Haiglate Liit juhatuse esimees, Pärnu Haigla SA juht Urmas Sule leiab, et soov muuta ka mittetulundusühingute majandusaasta aruanded avalikkusele kättesaadavaks on igati normaalne.

"Minu arvates on normaalne, et kõigi majandustegevusega tegelevate ühingute andmed on kättesaadavad. Kõik ettevõtted ju annavad oma majandusaasta aruanded äriregistrile, miks siis mitte ka mittetulundusühingud," arvas Sule. "Kõigile majanduses osalevatele pooltele peaksid kehtima võimalikult sarnased reeglid, ka neile, kes palka saavad."

Sule märkis, et ta on ise võimalikult suure avatuse poolt.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt