Tarand koostab Nord Streami gaasijuhtme keskkonnamõjude kohta ELi arvamuse

Mariliis Pinn 29. jaanuar 2008, 17:29

Euroopa Parlamendi tööstus- ja
energiakomisjon usaldas Läänemere gaasijuhtme keskkonnariskide arvamuse
koostamise Andres Tarandile.

Europarlamendi saadiku Andres Tarandi koostatav arvamuse mustand tuleb parlamendi tööstus- ja energiakomisjon komisjonis arutlusele märtsis, teatas eurosaadiku nõunik.

Täna toimus Euroopa Parlamendi petitsioonide komisjonis Läänemere gaasijuhtme rajamise vaidlustanud kodanike petitsiooni avalik arutelu. Hommikupoolsel arutelul esinesid Euroopa Komisjoni keskkonnavolinik Stavros Dimas, Nord Streami esindajad ning mitmed keskkonna- ja julgeolekueksperdid. Tööstus- ja energiakomisjoni raportöörina antud teemal võttis sõna ka sotsiaaldemokraat Andres Tarand.

Euroopa Parlament koostab arvamust kavandatava Läänemere gaasijuhtme keskkonnamõjudest, kuna on saanud 28 000 allkirjaga vastava petitsiooni Poola ja Leedu keskkonnaorganisatsioonidelt. Tänasel arutelul tõstatati arvukalt vastuseta jäänud keskkonna- ja julgeolekuprobleeme, mis võivad kaasneda gaasijuhtme rajamisega Läänemere põhja. Arutelul esinenud mereteadlase professor Eugeniusz Andrulewiczi sõnul seondub suurim probleem gaasijuhtmega peale tema valmimist, sest mitte keegi - ei Vene ega Saksamaa valitsus ega ka Nord Stream - ei võta vastutust juhtme käitlemise ega ka näiteks võimalike avariide eest enda peale.

Eestist valitud saadik Andres Tarand rõhutas arutelul Venemaa-poolset praktikat kasutada energiatarneid oma välispoliitilise relvana. "Kelle rünnakute eest kavatseb Venemaa sõjalaevastik gaasijuhet kaitsta?" küsis Tarand arutelul. "Suurimaks ohuks gaasijuhtmele on hoopis tormised ilmad, mis võivad uputada ja gaasijuhtmele kukutada mõne Soome lahel igal aastal seilavast 7000-st naftatankerist," lisas Tarand.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. January 2008, 17:29
Otsi:

Ava täpsem otsing