Riigieelarve käriseb igast õmblusest

Mariliis Pinn 24. märts 2008, 07:37

Tubakaaktsiisi laekus veebruaris vaid 0,07
protsenti aastaks ettenähtud summast, ent peaminister peab arutelu
eelarveprobleemide üle enneaegseks.

Tõsi, jaanuaris laekus tubakaaktsiisi 46,67 protsenti ehk 667 miljonit, sest eelmise aasta lõpus enne tubakaaktsiisi tõusu ostsid sissetootjad oma laod suitsuplokke täis ja maksid jaanuaris selle pealt aktsiisi ära, kirjutas Postimees.ee.

Ka alkoholiaktsiis laekub vaevaliselt, kui iga kuu peaks keskmiselt laekuma 8,3 protsenti aktsiisist, et aastaks prognoositud raha eelarvesse ikka laekuks, siis veebruaris laekus alkoholiaktsiisi vaid 4,1 protsenti aastamahust ehk 116 miljonit krooni, ka kütuseaktsiisi laekumine on samuti veebruaris vähenenud.

Peaminister Andrus Ansip on aktsiisilaekumistega rahul ja peab jutte eelarve laekumise raskustest enneaegseks.

Samuti pole tema sõnul õige esimese kahe kuu maksulaekumiste kohta liigseid järeldusi teha, sest aktsiiside tõstmisel arvestatakse eelneva kokkuostmisbuumiga ning seetõttu eeldatakse, et näiteks tubakaaktsiis laekub ühe suure lainena tänu hinnatõusueelsele kokkuostubuumile ja teise lainena siis, kui suvel tubakaaktsiise uuesti tõstetakse.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. May 2008, 16:48
Otsi:

Ava täpsem otsing