Nato ees seisavad kriitilised valikud

02. aprill 2008, 07:48

Eesti ettevõtjatel on põhjust täna
Bukarestis algaval NATO tippkohtumisel Ukrainale ja Gruusiale pöialt hoida, et
Venemaal ei läheks korda nende riikide liitumistaotlusi blokeerida.

Nagu rõhutab NATO laienemise suurim toetaja USA ning Eesti omast kogemusest teab, aitab alliansiga liitumise perspektiiv reformikursil püsida ning kindlustada turumajanduse ja demokraatia arengus tehtud edusamme. Venemaa naftast ja gaasist järjest enam sõltuv Lääne-Euroopa ei taha aga suhteid Moskvaga teravaks ajada ning leiab, et praegu on vara Ukrainale ja Gruusiale NATOga liitumise tegevuskava anda.

"Ma ei prognoosiks veel kohtumise tulemust," ütles eile Kiievis USA president George W. Bush. NATO otsused on konsensuslikud ning piisab ühe riigi vastuseisust. USA tugevast toetusest Bush aga kahtlust ei jätnud. "Olete teinud julge otsuse ning USA toetab tugevalt teie taotlust," ütles Bush. "Pooldame Ukrainale ja Gruusiale liikmelisuse tegevuskava andmist," jätkas ta.

Venemaa on alla neelanud kaks NATO laienemisringi endise idabloki ning NLi vabariikide alal 1999. ja 2004. a, kuid Ukraina ja Gruusia liitumine oleks liiast. Esmaspäeval ajalehes Izvestija avaldatud intervjuus kritiseeris Venemaa välisminister Sergei Lavrov NATO "häbematut" laienemist ning "infiltreerumist" endise Nõukogude Liidu territooriumile. President Vladimir Putin ähvardas veebruaris Venemaa tuumaraketid Ukrainale suunata, kui riik peaks lubama NATO baasid oma territooriumile.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. May 2008, 10:28
Otsi:

Ava täpsem otsing