Medvedev: NATO laienemine õõnestab Euroopa julgeolekut

25. märts 2008, 11:55

Ukraina ja Gruusia vastuvõtmine Põhja
Atlandi Lepingu Organisatsiooni (NATO) liikmeks õõnestab Euroopa julgeolekut,
ütles maikuus Venemaa presidendiametisse asuv Dmitri Medvedev nädal enne NATO
tippkohtumist Bukarestis.

„Tahan eraldi rõhutada, et me ei ole õnnelikud Gruusia ja Ukraina ümber kujunenud olukorra üle,” ütles Medvedev ajalehele Financial Times antud intervjuus. „Leiame, et see on Euroopa olemasolevale julgeolekustruktuurile äärmiselt murettekitav,” lisas ta.

„Ükski riik ei saa tunda heameelt selle üle, kui sõjalise ploki liikmed, kuhu ise ei kuuluta, jõuavad vahetult tema piiri lähedale,” ütles Medvedev. „Seda on veelgi raskem seletada, kui suur enamus ühes neist riikidest, Ukrainas nimelt, on kategooriliselt NATOga liitumise vastu, selle riigi valitsus aga järgib teist poliitikat.”

USA president George W. Bush toetab Ukrainale ja Gruusiale NATO liikmelisuse tegevusplaani (MAP) andmist ning külastab vahetult enne Bukaresti tippkohtumist Kiievit. Mitmed Euroopa riigid on Gruusia ja Ukraina liitumisambitsioonide suhtes skeptilised, kartes suhete teravnemist Venemaaga.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. May 2008, 10:28
Otsi:

Ava täpsem otsing