East Capitali fondid kaotanud viiendiku varadest

Agnes Ojala 30. mai 2008, 15:40

Varem ülihäid tulemusi näidanud Rootsi
varahaldusfirma East Capitali fondid sel aastal kaotanud viiendiku oma
väärtusest.

Lisaks on East Capitali Venemaa fond näidanud halvemat tootlust kui Vene börs keskmiselt, kirjutas e24.se.

Kuigi viimane on oma loomisest alates 10 aasta jooksul olnud üks paremaid Venemaale investeerivaid fonde, siis aasta algusega on selle väärtus langenud 7%. Venemaa börsiindeks RTS aga on Rootsi kroonides arvestatuna tänavu langenud 3%.

„Viimastel kuudel on uskumatu arengu teinud toorainete turg. Ja meie oleme pikaajaliselt toorainetesse liiga vähe panustanud, samas on liiga suur osa meie varadest suunatud tarbimise, pankade, telekomi ja energiaga seotud sektoritesse,“ ütles East Capitali peaanalüütik Marcus Svedberg.

Kokkuvõttes on East Capitali fondid aasta algusega võrreldes kaotanud 20% varadest. Kui aastavahetusel oli hallatavate varade maht 50 miljardit Rootsi krooni, siis nüüd on see 41 miljardit.

Langus aga ei sõltu üksnes globaalse krediidikriisi tõttu kannatavate turgude käekäigust, vaid oma osa mängib ka investorite kartus. Nii on osa varasid fondidest ka lihtsalt välja võetud.

Marcus Svedberg aga tuletab meelde, et kuigi Ida-Euroopa turgudel räägitakse võimalikust pöördest umbes ühe aasta perspektiivis, siis Venemaal on olukord juba muutunud. Moskva börs sai jälle hoo sisse mai keskpunktis, kui Dmitri Medvedjev ja Vladimir Putin oma uutesse ametitesse asusid. Venemaa majandus on tugev, majanduskasv on aastas 7-8%, investeeringute mahud kasvavad 20%, tarbimine 15% ja jooksevkonto ülejääk on 7%. Lisaks on Venemaal maailma suuruselt kolmas valuutareserv.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. July 2008, 10:11
Otsi:

Ava täpsem otsing