Endiste Skanska võtmeisikute uus tulemine

13. juuni 2008, 08:50

Ehitusfirma Skanska endised juhtfiguurid
lõid osalusi peites firma Sherman, mis Skanskast kaasa tõmmatud töötajatega
on vaid aastaga hammustanud ehitusturust tubli 600 miljoni kroonise tüki tüki.

Eelmisel aastal leidis Skanskas aset tõsisem pereheitmine - lahkusid nii ettevõtte tippjuhid kui ka hulk tähtsuselt järgmisi mehi. Möödus vaid mõni kuu, kui samad mehed otsekui nõiaväel said tegusa ehitusfirma Sherman omanikeks. Kuni tolle hetkeni oli Shermani omanikuks vandeadvokaat Eerik Entsik.
Esimese objekti ehitamist alustas Sherman juba siis, kui firma ainuomanik ja juht oli veel vandeadvokaat Eerik Entsik. Viimase osalus hakkas "lahustuma" eelmise aasta sügisel ja alles tänavu aasta maiks kandusid kõik Shermani aktsiatest üle Skanska endistele divisjonijuhtidele Kaupo Kolsarile, Tiit Kõndile, Kajar Kruusile jt. Neist viimane sai Shermani omanikuks alles eelmisel nädalal. Ning kokku saab Shermanis tööd paarkümmend Skanska endist töötajad. Vandeadvokaat Entsik aga ei soovi oma rollist rääkida.
Ka Shermani vastsed omanikud on oma ärist rääkides kidakeelsed. „See ei ole Skanskast välja kasvanud firma, lihtsalt on inimesi, kes on Skanskas tööl olnud,“ ütleb Shermani suurosanik ja juht Kaupo Kolsar, kes läks Shermani tööle Skanska projektijuhtimise-ja ehitustööde divisjoni juhi ametikohalt. Üsna kategooriliselt ei soovi Kolsar aga vastata küsimusele, kas ta töötas Shermanis juba sel ajal, mil ettevõte kuulus advokaat Eerik Entsikule. „Edasi suhtlen meili teel, “ ütleb Kolsar.
Teine osanik Kajar Kruus, kes veel tänagi on vormiliselt kahe Skanska tütarfirma nõukogu liige, ei kuule esimese kontakti ajal telefoni teel küsimusi ja soovitab helistada õhtupoole, pannes toru ära. Õhtupoole helistades leiab Kruus, et kommenteerib teemat üksnes kirjalikult.
„Kui olin otsustanud eelmise aasta sügisel Skanskast lahkuda, sain mitmeid huvitavaid tööpakkumisi, sealhulgas pakuti juhatuse liikme kohta Skanskas. Pool aastat võtsin erinevaid pakkumisi kaaluda, kuni endine kolleeg Kaupo Kolsar kutsus mind partneri staatuses tööle Shermanisse,“ kommenteerib Kruus kirjalikult.
Kolmanda osaniku, Skanska endise üleehitusdivisjoni juhi Tiit Kõnd lahkus Skanskast isegi ehitusäri eetikapiire rikkudes.
Olgu kuidas on, kuid tankinimega Shermanil läheb hästi. Kõigest aastaga on nullist alustanud ettevõte saanud ehituslepingud juba 600 miljoni krooni eest. „Seal on Eesti parimad ehitajad koos. Kui palkate Müürsepa Kalevisse ja Kalev hakkab võitma, siis ei pane see ju imestama. Ehituses loevadki inimesed," kiidab endiseid alluvaid Skanska eelmine juhatuse liige Olaf Hermann.
Rekordilise tulemuse kohta annab ettevõtte suurosanik Kaupo Kolsar lihtsa ärinipi: „Tuleb tutvusi omada.“ Ja mehel tutvusi on- ta tunneb ärimehi Mati Tusovit ja Oliver Kruudat juba nooruspõlveaegadest Põlvas.
Näitena võib tuua Kalevi tütarettevõtte jaoks viie Tallinna kooli renoveerimise ja suuresti Mati Tusovile kuuluva maalahmaka Pärnu maanteel, mis tõotab anda ehitustööd Shermanile ehitusturu jahtudes pikaks ajaks. Muide, Tusov on advokaat Eerik Entsiku võtmeklient ja jõudis pool aastat ka Shermani osanik olla, aga väljus ehtitusärist eelmisel nädalal. Ajakirjanikuga rääkimisest ütleb Tusov viisakalt ära.
Koostööst Kruuda-Tusoviga on huvitatud ka Jaanus Otsa ja Olaf Herman kahasse loodud arendusfirma Otsa Herman Grupp, millest tõotab tulla kokkupuutepunkt endiste alluvate firma Shermaniga. Otsa ja Hermann soovivad saada 100 000 ruutmeetrise ehitusmahuga kvartali projektijuhiks.
Ja Sherman on omakorda huvitatud koostööst Otsa Herman Grupiga. „Me teame, mida nendelt meestelt võib oodata ja selles projektis tahaksime võimalusel olla ühes paadis,“ kommenteerib Shermani partner Kajar Kruus.
Ehitusringkondades aga räägitakse tublist Shermanist hoopis kui Jaanus Otsa firmast. „Shermanist räägitakse linnapeal kui Jaanus Otsa ärist. Palju sellest tõtt on, pole minu asi,“ ütleb Jaanus Otsa mantlipärija, Skanska uus juht Olle Horm.
Skanska eksjuht Jaanus Otsa vannub jumalakeeli, et tema pole Shermaniga seotud. „Olen kuulnud küll igasuguseid kuulujutte, mida ma ei kommenteeri," ütleb Otsa. Ka Olaf Herman lükkab ümber seose Shermaniga. „Ehitamine on nooremate meeste ala, seal on suur pinge, tähtajad ehk nagu rindel olemine. Üle 50-aastastele sobib kinnisvaraarendustöö rohkem,“ sõnab Herman. Shermani nimi on siis juhuslik? „Mina peaksin sellise nime pärast olema kõrvust tõstetud. Tallinnas on ka minu nimeline torn ja Narvas kindlus, Shermani nimeline tank oli sõja ajal,“ ütleb Olaf Herman.
Skanska praegune juht Olle Horm on toimuvast nördinud. Eelmise aasta oktoobris-novembris oli Skanskas „plats puhas“ ja Horm pole siiani kõiki kohti suutnud täita.
„Mis mulle pinda käib, on see, et üks nendest divisjonijuhtidest jättis Lennujaama projekti pooleli. Ehitusringkondades ei peeta heaks tooniks, kui projektijuht keset projekti minema kõnnib. Seoses sellega olid meil päris korralikud raskused, et uuesti projekt joonele saada,“ tõdeb Skanska uus juht Olle Horm.
Jutt käib 12 aastat Skanskas töötanud Tiit Kõndist. "Olen olnud lojaalne töötaja oma endisele tööandjale," ütleb Kõnd ja kinnitab, et ei töötanud Shermani heaks juba Skanskas töötades. Miks ta Lennujaama projekti katki jättis, mees ei kommenteeri.
Hädaolukorras saadeti Skanska omaniku poolt uueks projektijuhiks soomlane.
„Kui ühest toimivast ehitusfirmast tekib teine ehitusfirma, mis on suht edukas, on see loomulikult päris hull väljakutse. Kerge pole see olnud, aga elame üle,“ Olle Horm. Tema oma ehitusfirmat luua ei saaks, sest erinevalt Skanska endistest juhtidest Otsast ja Hermanist sätestab Hormi juhatuse liikmelt karmilt konkurentsikeelu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. June 2008, 16:01
Otsi:

Ava täpsem otsing