USA avas Berliinis 12 aastat lihvitud saatkonnahoone

05. juuli 2008, 11:25

Otse Berliini südames, aukohal Brandeburgi
värava kõrval avati reede õhtul, USA iseseisvuspäeval pidulikult Ameerika
Ühendriikide uus saatkonnahoone.

Lindi lõikasid läbi USA ekspresident George Bush seenior ja suursaadik William Timken abikaasaga, kohal oli liidukantsler Angela Merkel, tervislikel põhjustel loobus osalemisest Saksamaa taasühinemise teokssaamises suurt rolli mänginud Mihhail Gorbatšov. Kutsutud oli üle 4500 külalise, teiste seas veteranid, Berliini õhusilla kunagised piloodid. Iseseisvuspäevale pani punkti vägev tulevärk, pidustused jätkuvad täna ameerikaliku rahvapeoga Brandenburgi väravate ümber.

Saatkonnahoone läks maksma 130 miljonit dollarit, ehitamine kestis 12 aastat. Selle aja sisse jäid nii ühendriikide saatkondade ründamised Keenias ja Tansaanias kui 11. septembri terrorirünnak aastal 2001 ning algset projekti tuli üha rangemaks muutuvate turvanõuete tõttu mitu korda täiendada.
Samal kohal asus USA saatkond 69 aastat tagasi. Toona tegutseti Pariisi väljakul siiski lühikest aega – hoone elas üle suurpõlengu ning hävis lõplikult Teises maailmasõjas.

Uue saatkonnahoone arhitektuuri on nii spetsialistid kui ka rahvas kritiseerinud, nimetades fassaadi igavaks ja monotoonseks, hoonet ennast punkriks, burgeriks ja pannkoogiks ning akende kohal olevaid päikesesirme grillrestideks. Kõige suhtes ülikriitilised berliinlased näivad justkui unustavat, et ka Brandenburgi väravate kõrval Pariisi väljakul asuvad ülejäänud hooned ei ole erilised arhitektuurisaavutused. Eriti koledad olevat väidetavalt saatkonnahoone kuulikindlate klaaside ümber olevad odavaid plastaknaid meenutavad aknaraamid ja pigem vanglale sobivad valgustid.

Positiivse poole pealt jällegi kiidetakse uue hoone demokraatiale viitavat avatust ja ligipääsetavust – saatkonnaesist ei piira kõrge aed, uudishimulikumad jalakäijad võivad hea tahtmise korral nina vastu alumisi aknaklaase suruda. Võimalike terroriaktide eest peavad saatkonda kaitsma kogu territooriumi ümber asfaldi sisse paigutatud turvasambad. Saatkonnahoone projekt pärineb aastast 1996, valmis see Kalifornias Santa Monicas asuvas arhitektuuribüroos Moore Ruble Yudell.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. July 2008, 14:37
Otsi:

Ava täpsem otsing