Kitt: fondihaldurid peaksid kõik teise samba kulud avalikustama

Mariliis Pinn 08. juuli 2008, 11:06

Eesti Fondihaldurite Liidu juhatuse liige
Robert Kitt kirjutas Postimehe arvamusartiklis, et fondihalduritele tuleb teha
kohustuslikuks kõigi otseste ja kaudsete teise sambaga seotud tulude ja kulude
avalikustamine aastaaruannetes, sh ka seotud osapooltele makstavate tasude ja
kulude struktuur

"Praegu on igal inimesel võimalik valida 15 pensionifondi vahel: vaba valik on võtta fond, kus on kõige madalam tasu. Samas on võimalik valida ka fond, kus on kõige madalamad riskid, või selline, kus on kõige kõrgem tootlus. Kõrged tasud ei tähenda automaatselt madalamat tootlust ehk väiksemat pensioni. Tasude reguleerimine tekitab aga turutõrke, mis moonutab konkurentsi ja kokkuvõttes viib klientide valiku vähenemiseni," selgitas Kitt artiklis.

"Et lõpetada emotsionaalne vaidlus pensionifondide tasude üle, tuleks fondihalduritele teha kohustuslikuks kõikide otseste ja kaudsete teise sambaga seotud tulude ja kulude avalikustamine. Muu hulgas peaks lahti kirjutatama ka seotud osapooltele (nt pangale) makstavate tasude ja kulude struktuuri. Umbes selline praktika töötab ka teistes poolavalikke teenuseid pakkuvates sektorites, nagu näiteks telefoni- ja energiasektor. Oluline oleks, et kõik teenusepakkujad avalikustaksid oma tulemi võrdsetel alustel," pakkus ta lahenduse.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. July 2008, 16:00
Otsi:

Ava täpsem otsing