Pensionifondide haldurite tasusid kärbitakse

Mariliis Pinn 25. juuni 2008, 12:51

Eesti plaanib kärpida kohutuslike
pensionifondide haldurite tasusid, et läbipaistvust ja konkurentsi tõsta.

Alates 2011. aastast ei võeta pensionifondide väljalasketasusid, mis praegu on 1-3% osaku väärtusest, teatas rahandusministeerium. Valitsemistasu piirmäära vähendatakse alates 2009. aastast konservatiivsete fondide puhul 1,5 protsendilt 1,2 protsendile. Valitsemistasu puhul rakendatakse mahtudest sõltuvaid vähenevaid piirmäärasid ehk nn. regressiivset skaalat (10% 100 miljoni euro kohta).

2007. aasta lõpu seisuga on II pensionisambaga liitujaid üle 565 000, 78 protsenti nendest on valinud progressiivse fonditüübi ning fondimaht on kokku 12,2 miljardit krooni.

Seni kehtinud investeerimispiirangud muudetakse eelnõuga paindlikumaks, võimaldades paigutada raha senisest suuremas mahus aktsiafondidesse. Edaspidi võib paigutada pensionifondi vara lisaks senisele 50 protsendile veel 25 protsendi ulatuses aktsiafondidesse. Samuti lubatakse pensionifondi osakute osalist vahetamist, mis seni polnud võimalik.

„Eelnõu lihtsustab fondide tasude struktuuri ning muudab need inimestele soodsamaks. See aitab kaasa ka tugevama konkurentsiolukorra tekkimisele,” kommenteeris rahandusministeeriumi asekantsler Veiko Tali. „Ära kaotatakse ka osakute väljalasketasu, samuti ei võeta tagasivõtmistasu enam vanaduspensionieas olevatelt isikutelt.”

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. July 2008, 11:03
Otsi:

Ava täpsem otsing