Pomerants: Padar on õnnetu ja nohiseb

06. august 2008, 13:57

Riigikogulane ja IRLi liige Marko Pomerants
leiab, et augusti algul ei pea riigieelarve pärast veel muretsema, sest igal
aastal on ministrid küsinud rohkem raha, kui rahandusminister neile
võimaldab.

Pomerants leiab, et augusti algul ei tasu kindlasti riigieelarve pärast muretseda. „Mind see teema ei eruta praegu. Augusti algul pole mõtet närvi minna. Ka eelmisel aastal ei olnud sel ajal eelarve koos,” oli poliitik optimistlik, märkides, et tegu tavalise eelarve koostamise protsessiga.

Pomerants usub, et leitakse kompromisse ja septembris saab peaminister Andrus Ansip rääkida rahvale, kuidas kokkulepped saavutati.

Poliitik peab igati loogiliseks, et ministrid küsivad rohkem, kui saada on. „Ministritel on ka headel aastatel ju alati ideid ja vajadusi rohkem, kui rahandusminister eales pakub. Sel aastal kui raha on vähe, on mure ju hoopis suur! Ja Padar on õnnetu ja nohiseb, mis tal üle jääb,” võttis poliitik probleemi kokku.

Pomerants märkis, et Padari ministeerium oli üks väheseid, mis planeeritud eelarvesse mahtus, sest ta pidi eeskuju näitama: „Padaril pole alternatiivi. Küsides teiste käest, ei saa ta endale soovunelmaid juurde kirjutada! Teised aga saavad.”

IRLi poliitiku sõnul on ministritel palju ja õigustatud põhjendusi raha juurde küsida. Näiteks on majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kulud suurenenud, sest bussiliiklusega on probleeme, haridusministril on dilemma, kas õpetajate palk või koolitoit, sotsiaalministeerium peab jagama toetusi, ennetusprogrammidele raha andma jne.

„Kui raha juurde ei tule, on kaks varianti. Kas kuludega hakkama saada või rahva käest rohkem raha küsida. Eks siis selgub, mis need raha kokkukorjamise paikajäävad ideed on. Mitu maksu ja milliste autode pealt saab võtta vms,” nentis poliitik.

Kuna riigikassa vajab täitmist, on võimalik, et see hakkab aina enam mõjutama tavainimest, kes peab järjest rohkem teenuseid kinni maksma. „Tervishoiukulutused, kallim bussipilet ja koolitoit. Inimesed maksavad siia ja sinna rohkem,” prognoosis Pomerants.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. August 2008, 14:36
Otsi:

Ava täpsem otsing