Teet Reier • 5. oktoober 2008 • 2 min
Jaga lugu:

6-9 nädalaga oma maja krundile kätte

Tundub uskumatuna või liialt utoopilisena? Tegelikkus pole seda aga sugugi mitte. Juba 90ndatel mõtles üks Soome insener ja leiutaja välja tehnoloogia, mis võimaldab maja transportida koos vundamendiga.

"Aega kulub selleks keskmiselt kaheksa nädalat," räägib valmismaju pakkuva Akso-Hausi juhatuse liige Kristjan Kuldmaa. "Kui maja valmis, lisandub sellele veel transport tehasest ehitusplatsile ja hoone paigaldamine. Kokku võtab see vaid päeva jagu aega. Oleneb muidugi ehitusplatsi kaugusest."

Kuldmaa sõnul võtab päeva aega ka ehitusplatsi ettevalmistus: pinnase koorimine, täite vedamine ja tihendamine.

Tehases valmistavate majade suurusele seab Kuldmaa ütlust mööda piiri transporditav tee. "Saame transportida maju põhjalaiusega 6-7 meetrit ja pikkusega kuni 15 meetrit. Suuremate gabariitide puhul tuleb veomarsruut põhjalikult läbi sõita ja taotleda vajadusel erilube. Aga seegi on ju tegelikult hea näitaja, mis võimaldab kahekordse eramu ehitada vähemalt paarisaja ruutmeetri suuruse pinnaga," räägib ta.

"Vajadusel saab suurema hoone ehitada moodulitest ja need nagu lego pärast ehitusplatsil kokku panna," räägib Kuldmaa. Soomes valmis niimoodi terve algkoolihoone, mis sätiti kokku neljast moodulist, sealjuures kõik moodulid olid vundamendiga.

Samuti lisandub majale tehases siseviimistlus. "Kokkuleppel tellijaga saavad paika sanitaarseadmed, köögimööbel, plaaditakse niiskete ruumide seinad, paigaldatakse valgustus jne. Maja on krundile jõudes sellises valmiduses, et ühendame vaid kommunikatsioonid ja kõik eluks vajalik on kohe olemas, kõik toimib."

"Valmismaja eelis on ka see, et kui on vaja elukohta vahetada või leidub mõni sobilikum krunt, saab oma kodu kaasa võtta. Vana vana maja saab edasi müüa või siis kokkuleppel tehasega on võimalik vahetada värskema mudeli vastu välja- nagu autodega tehakse," selgitab Kristjan Kuldmaa.

Meil oli maja plaan juba ammu, kuid raske on leida korralikku ehitajat, kes sul kõik tipp-topp valmis teeks. Ja siis on vaja veel torumehi ning elektrikuid! Kes neidki kantseldab ning mis see veel kõik ükskord maksab.

Suurt ehitusfirmat ei tahtnud ka palgata - siis tuleb nende ülemuste palgad ka kinni maksta. Tutvudes Akso-Hausi majade ehitusega, tundus see küll väga mõistlik olevat.

Neil oli tehases oma järelevaataja, kes iga töö eraldi üle kontrollis ja ehitajalt vastu võttis. Pärast anti kaasa spetsiaalne majaraamat, kus on täpselt kirjas, kes miski osa eest vastutab ja kuhu pöörduda, kui miskit viga peaks olema. Isegi värvide margid ja toonid olid kirjas, kui tuleks tahtmine ise midagi teha.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt