BÖRS: pullid ja karud kaklevad

Mait Jüriado 14. november 2008, 17:23

USA indeksid miinuses -3%.

Dow Jones tööstuskeskmine on hetkel miinuses 3,47%, S P 500 kukkunud 3,98% ning Nasdaq miinuses 4,23%.

Indeksid on pärast eilset tõusu taas käest läinud. Sun Microsystems teatas, et koondab 18% oma tööjõust, Freddie Mac teatas suurest kahjumist, Nokia alandas oma kasumiprognoose ning jaemüüginumbrid kukkusid rekordkiirusel - need on peamised uudised, mis indekseid täna liigutanud on. Siiski on näha suurt kõikuvust. Nii pullid kui ka karud on tegemas eepilist võitlust.

Täna avaldati oktoobrikuu jaemüüginumbrid. Kukkumine oli 2,8% võrreldes septembriga, mis on rekordiline kukkumine. Numbrid on kukkunud juba neljandat kuud järjest ning jaemüük väheneb viimase 28 aasta kiireimas tempos. Tarbimine moodustab aga lõviosa USA majandusest.

Maailma suurim mobiiltelefonide tootia Nokia (NOK) teatas, et nõrgenev tarbija mõjutab oluliselt nende kasumiväljavaateid. Ettevõte hoiatas, et neljanda kvartali kasumiprognoos tuleb madalam kui oodatud. Nokia aktsia hetkel -11,24%.

Citigroupi (C) tegevjuht Vikram Pandit ostis eile 750 000 ettevõtte aktsiat, kuna aktsiahind on kukkunud sama madalale, mis oli nii madal viimati 1990. aastal. Citigroup teatas, et koondab 10 000 töötajat. Aktsia hetkel -4,97%.

Freddie Mac (FRE) teatas 25,3 miljardi suurusest kolmanda kvartali kahjumist. Aktsia hetkel -10,96%.

Järmine nädal otsustatakse ka USA autotootjate saatus. Demokraatide 25 miljardi dollari suurune abipakett läheb hääletusele. General Motors (GE) hetkel +1,69%, Ford Motor (F) -3,76%.

Google (GOOG) kauples eile alla 300 dollari piiri, kuigi taastus päeva lõpuks üle 300 dollari. Aktsia maksab hetkel 311 dollarit ehk -0,14%. Microsoft (MSFT) miinuses 5,75%. Microsofti asutaja Bill Gates on müünud viimasel ajal ohtralt Microsofti aktsiaid.

Must kuld, ehk nafta, on USA NYMEXil kukkunud 2,17% ning maksab 57 dollarit barrel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. November 2008, 15:59
Otsi:

Ava täpsem otsing