BÖRS: pullid peavad end veel tõestama

Mait Jüriado 14. november 2008, 15:40

Indeksfutuurid järgi andnud 1,5%. Jaemüük
rekordmadal.

Eilset börsipäeva iseloomustasid uued põhjad ning osturalli. Dow Jones tõusis põhjadest 900 punkti. Indeksite 5%-lisest miinusest sai lõpuks 6%-line pluss. Tänasel börsipäeval peavad pullid end veel tõestama, et eilne suurekäibeline ostuhuvi polnud mitte niisama.

Täna avaldati oktoobrikuu jaemüüginumbrid. Kukkumine oli 2,8% võrreldes septembriga, mis on rekordiline kukkumine. Numbrid on kukkunud juba neljandat kuud järjest ning jaemüük väheneb viimase 28 aasta kiireimas tempos. Tarbimine moodustab aga lõviosa USA majandusest.

Nädalavahetusel on fookus G20 riikide liidrite kohtumisel Washingtonis.

Tänane majandustulemuste kalender on vaikne. Tulemused avaldavad Abercrombie Fitch (ANF), Agilent Technologies (A) ning J.C.Penney (JCP).

Citigroupi (C) tegevjuht Vikram Pandit ostis eile 750 000 ettevõtte aktsiat, kuna aktsiahind on kukkunud sama madalale, mis oli nii madal viimati 1990. aastal. Citigroup teatas, et koondab 10 000 töötajat.

Freddie Mac (FRE) teatas 25,3 miljardi suurusest kolmanda kvartali kahjumist. Aktsia eelturul -9,6%.

Järmine nädal otsustatakse ka USA autotootjate saatus. Demokraatide 25 miljardi dollari suurune abipakett läheb hääletusele.

Rohkem kui 30 triljonit dollarit maailma ettevõtete turuväärtusest on haihtunud sel aastal Bloombergi andmetel. Pankade ning finantsinstitutsioonide mahakirjutamised ning kahjumid on küündinud 959 miljardi dollarini.

Turud Euroopas nii eufoorilised pole olnud kui eile USAs, kuid siiski enamjaolt plussis. Londoni FTSE 100 -2,93, Saksamaa DAX +2,81%, Prantsusmaa CAC 40 +1,63%, Soome OMX -1,57%, Rootsi OMX -1,12%, Venemaa RTS +5,61%, Micex +0,78%.

Aasias olid aktsiaturud USA eeskujul plussis. Jaapani Nikkei 225 +2,72%. Hongkongi Hang Seng +2,43%. Hiina SSC Composite tõusis +3,05%.

Must kuld, ehk nafta, on USA NYMEXil tõusnud täna hommikul 0,1% ning maksab 58,3 dollarit barrel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. November 2008, 23:10
Otsi:

Ava täpsem otsing