Miks sa peaksid praegu aktsiaid ostma?

Mait Jüriado 03. detsember 2008, 20:17

Mida sa teeksid, kui sinu portfell langeks
50%? Laiutav enamus ütleks, et nad ostaksid aktsiaid juurde. Nüüd, kui
aktsiaturud on kukkunud üle 40%, siis miks investorid ikka veel müüa
tahavad, arutleb CNN.

Aastatel 2003-2007 pea kahekordistusid USA aktsiaindeksid ning rahvusvahelised aktsiaturud peaaegu kolmekordistusid. Headel aegadel arvavad investorid, et nad taluvad kõrget riski. Kuid praegustel aegadel kukub investorite riskitaluvus järsult. Selline meeletult liikuv turg nagu praegu võib investorit panna investeerimise asemel kauplema, pannes teda tihti hirmus ja ahnuses aktsiaturule sisse ja välja hüppama. Investor otsib head tulemust, kuid see viib üldiselt laastavate tagajärgedeni. Selline rahmimine läks Journal of Banking Finance uuringu järgi investoritele aastatel 1991-2004 maksma keskmiselt 1,5% aastas.

Investeerimisstrateegia peaks aga põhinema eesmärgil ja ajahorisondil. Edu tuleb koos plaanist kinnipidamisega. Aktsiate ostmine on aga emotsionaalne tegu. Kui investor näeb oma portfelli languses, tuhmuvad ka tema unistused ning seeläbi tulevad ka närvilised otsused.

Kapitalismi põrumisele aga panustada ei maksaks. Vähemalt mitte ajalugu vaadates. Kui vaadata tagasi, siis need kohad, kus kapitalismi lõpust rääkima hakati, olid parimad ostukohad.

Ostke aktsiaid, see on küll hirmus, kuid tundub praegu kõige õigem tegu olevat.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. December 2008, 13:39
Otsi:

Ava täpsem otsing