Kapituleerumine - õige aeg aktsiaid osta

Mait Jüriado 24. november 2008, 22:17

Paljud eksperdid arvavad, et kõige parem
aeg on aktsiaid osta siis, kui paanika on jõudnud ka nende huulile, kes seni on
olnud kindlad strateegias "osta ja hoia".

66-aastane programmeerija Eugene Hibbs Santa Barbarast viskas valge rätiku ringi ning ütles, et tal pole enam julgust aktsiaturgudel jätkata.

Veel aasta alguses investeeris ta täielikult aktsiatesse. Aktsiahinnad aga hakkasid kolinal kukkuma ning ta investeeris toorainetesse. Ka toorainete hinnad hakkasin kolinal kukkuma, niisiis pani ta oma raha fondidesse. "Kuid need olid täis Fannie Mae'd, Freddie Mac'i ning teisi kahtlaseid ettevõtteid ja ma võtsin raha välja ka sealt." Nüüd istub Hibbs valitsuse võlakirjade otsas, vahendab WSJ.

41-aastasele ilukirurgile Chris Hessele on aktsiaturust samuti villand. Peale seda, kui tema miljoni dollari suurune portfell kukkus sellel aastal 60%, müüs ta kõik on aktsiad ning istub praegu rahas. "Ma ei saa kunagi oma raha tagasi," kommenteeris Dr. Hess, kes uskus veel hiljuti "osta ja hoia" strateegiat.

Kaks nädalat tagasi oli Rory Olsoni 90% rahast aktsiates nagu General Electric, Citigroup, Johnson Johnson ning Exxon Mobil. Siis aga müüs Olson kõik oma aktsiad. 49-aastane Stock-Trak Group'i juht Olson kaotas sellel aastal 38% oma portfelli väärtusest. "Ma nägin, kuidas aktsiaturud jätkasid kokkuvarisemist ja kuidas majandus järjest alla käis ning siis küsisin endalt, et mida ma küll praegu aktsiaturul teen?" ütles Olson.

Ka kõige suurem aktsaturgude truu sõber, nagu 53-aastane Denise Zoros, mäletas 1987. aasta krahhi ning sellele järgnenud taastumist. Zoros arvas, et nii läheb ka nüüd ning ostis 100% portfelli aktsiaid. Eelmisel nädalal andis Zoros aga alla, kuna nägi paljusid oma tuttavaid närveerimas, kes olid hiljuti ostnud omale kodud ning nüüd kartsid oma töökohtade pärast. Ebakindla tuleviku pärast tegi ka tema kõik aktsiad rahaks.

"Ärge paanitsege ning ärge müüge oma varasid," ütlevad paljud fondid. Fondijuhid on viimasel kuul palju kuulnud oma klientide huulilt lauseid, mis kõlavad paaniliselt. Kõige parem on aktsiaturgudelt osta siis, kui toimub täielik kapituleerumine.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. December 2008, 20:17
Otsi:

Ava täpsem otsing