BÖRS: taas allavoolu

Mait Jüriado 15. detsember 2008, 17:57

Wall Street on alustanud uut nädalat
miinuspoolel. Indeksid -1,5%.

USA aktsiaturud on sukeldunud miinusterritooriumile. Viimased kolm päeva USA turgudel on olnud kui Ameerika mäed. Turgudel kütab hirmu Madoffi riskifondi pettuseskandaal.

Dow Jones tööstuskeskmine oli viimati languses 1,37%, Standard Poor's 500 indeks kukkunud 1,8%, Nasdaq langenud 2,51%.

Föderaalreservi sõnul on riigi tehaste ja kaevanduste toodang vähenenud kuuga 0,6%. Aastaga on tööstusliku toodangu langus olnud 5,5% ning tehasetoodang langenud 7,3% võrreldes 2007. aasta novembrikuuga.

Samuti ootavad investorid homselt USA föderaalreservi istungilt uut pooleprotsendilist intressikärbet 0,5%ni.

Sel nädalal avaldavad majandustulemused ka kaks panka. Goldman Sachs (GS) avaldab kvartalitulemused homme ning Morgan Stanley (MS) neljapäeval. Goldman Sachsi aktsiad olid viimati languses üle 3,34%. Morgan Stanley aktsiad üle 2% languses. JPMorgan Chase Co. (JPM) aktsiad kukkunud 7,3%, Citigroup (C) langenud 4,1%.

Detroiti "Suur autokolmik" saavad jätkuvalt kõige rohkem tuledesära. Eelmine nädal lükkas USA Senat tagasi päästepaketi autotootjatele. Sarnase tagasilükke tegi USA valitsus ka 700 miljardi dollarilise päästepaketiga, kuigi teistkordsel hääletusel läks eelnõu läbi. Autotootjad võivad Senati negatiivsele vastusele vaatamata siiski loota TARP programmile. General Motors (GM) ning Ford Motor (F) plussis viimati vastavalt 4,85% ja 2,96%.

Ilmenud on ka uued ohvrid Bernard Madoffi hedge fondide skandaalis. Pettuse kahjuks arvatakse olevat 50 miljardit dollarit, milles oli suur osa Banco Santanderil, BNP Paribasil, Royal Bank of Scotland Groupil ning hedge fondil Man Group PLCl. Banco Santanderi (STD) aktsiad languses 0,45%, kellel olevat olnud 3,1 miljardi dollari suurune osalus Madoffi fondides. Jaapani Nomura (NMR) aktsiad languses 3,2%, kellel olevat samuti 302 miljoni dollari suurune osalus.

Endise Dow Jones tööstuskeskmise ettevõtte Honeywell International Inc. (HON) aktsiad 5,18% plusspoolel. Ettevõte kinnitas täisaasta kasumiprognoose.

Nafta hind teeb suuri liikumisi. Täna oldi vahepeal plussis isegi üle 8% ning tõusti tugevalt üle 50 dollari piiri. Viimati maksis nafta aga USAs Nymexil 48 dollarit barrel ehk -1,12%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. December 2008, 21:34
Otsi:

Ava täpsem otsing