BÖRS: viies languspäev terendamas

Mait Jüriado 13. jaanuar 2009, 15:43

USA aktsiaturud alustavad päeva taas
miinuses. Indeksfutuurid -0,5%.

Wall Street on päeva alguses taas müügimeeleolus. Järgmisest nädalast läheb lahti suurem kasumiaruannete sadu eesotsas pankade ning tehnoloogiaettevõtetega. Eilne alumiiniumitootja Alcoa kasumiaruanne just häid numbreid ei näidanud ning sellel kvartalil ootavad investorid ettevõtete tugevat kasumite langust. Küsimus on, kas halvad numbrid on turg juba sisse arvestanud või minnakse taas novembrikuu põhjade poole. Ka nafta hind liigub eelmise aasta lõpus tehtud põhjade juures ning Venemaa gaasitarnete taastamine Euroopale on nafta hinda täna allapoole pressimas. Muutused futuurides ei pruugi alati õigesti ette prognoosida aktsiahindade liikumist turu avanedes, kuid võib anda hea indikatsiooni turuosaliste meeleolust.

Eile peale turu sulgemist teatas USA suurim alumiiniumitootja Alcoa (AA) 1,19 miljardi dollari suurusest kvartalikahjumist restruktureerimismuutustega seoses, ehk 1,49 dollarit aktsia kohta. Bloombergi analüütikute küsitluse järgi ootasid analüütikud ettevõte kahjumiks 5 USA senti. Aktsiat täna eelturul protsendiga miinuses.

Citigroup (C) on eelturul taas 10% miinuses. Mured panga kasumi osas koguvad uut hoogu. Citigroup teatab majandustulemused 22. jaanuaril.

Printerite tootja Lexmark International (LXK) andis kasumihoiatuse. Aktsiad eelturul üle 8% miinuses.

Restoranide pidaja Benihana (BNHN) on eelturul uppunud peaaegu 30%. Ettevõtte samade restoranide müük kukkus 11%.

CSX Corp. (CSX) kes on suuruselt kolmas USA raudteekompanii, teatas neljanda kvartali kasumist 63 USA senti aktsia kohta. Eile kukkusid ettevõtte aktsiad 6,66%, täna on ettevõtte aktsiad eelturul veel pea protsendiga miinuses.

Aasia aktsiaturgudest suuremad olid möödunud ööl korralikus languses. Jaapani Nikkei 225 -4,79%. Hongkongi Hang Seng -2,17%, Hiina SSC Composite -1,95%, Taiwani Taiex +1,76%, Lõuna-Korea KRX 100 +1,02%.

Euroopa aktsiaturud on seni liikunud samuti müügilainel. Londoni FTSE 100 -2,02%, Saksamaa DAX -2,4%, Prantsusmaa CAC 40 -2,59%, Šveitsi Swiss Market index -1,97%, Soome OMX -3,12%, Rootsi OMX 30 -2,35%, Venemaa Micex -0,68% ja RTS -2,7%.

Nafta maksis viimati USAs Nymexil 37 dollarit barrel ehk -1,6%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. January 2009, 15:34
Otsi:

Ava täpsem otsing