BÖRS: Obama päeva ei päästnud

Mait Jüriado 20. jaanuar 2009, 23:08

Wall Street kukkus Barack Obama
ametissevannutamisele vaatamata auku. Dow Jonesi indeksit lahutab põhjade
testimisest veel 6%.

USA aktsiad eesotsas pangasektoriga sai täna tugevat pressi. Pangandussektorist ujuvad aina välja uued probleemid. Royal Bank of Scotland hoiatas, et võib kaotada 2008. aastal massiivsed 42 miljardit dollarit, mis tingitud halbadest laenudest, riskantsetest varadest ning ühinemisest ABN Amroga. Lisaks võib Bank of America vajada eluks lisaks 80 miljardit dollarit.

Dow Jones tööstuskeskmikku lahutab novembrikuu põhjadest veel 6%.

Täna meie aja järgi kell 19:00 vannutati ametisse USA uus president Barack Obama. Obama kõnel aktsiatele positiivset mõju ei olnud ning peale kõnet läksid indeksid uuesti langusesse. S P 500 indeks on alates Obama võitu möödunud aastal kukkunud 16%. Igal juhul saab Obama enda käsutusse hulleima majanduse peale Franklin D. Roosevelti ametiaega 76 aastat tagasi. Loe Obama täies pikkuses eesti keelde tõlgitud kõnet siit.

Kolmekümnest suuremast USA lipulaevast koosnev Dow Jones tööstusindeks kukkus 4,01% 7949 punktini. Erinevate sektorite ettevõtetest koosnev S P 500 indeks langes 5,28% 805,2 punktini. Tehnoloogiasektorile keskenduv Nasdaq indeks lõpetas päeva miinuses 5,78% ning väikeettevõtete indeks Russell 2000 langes 7,03%.

USA finantskaotused ning krediidikahjud küündivad 3,6 triljoni dollarini, ütles New Yorgi ülikooli professor Nouriel Roubini, kes on tuntud viimastel aegadel just oma väga negatiivsete väljavaadete poolest. "Probleemid Citiga, Bank of Americaga ning teistega vihjavad, et süsteem on pankrotis," ütles Roubini Dubais peetud konverentsil.

USAs noteeritud Royal Bank of Scotlandi (RBS) aktsiad kukkusid täna tervelt 69,3%. RBS teatas, et on ilmselt sunnitud maha kandma varasemate ülevõtmistega seotud kulud, mida on umbes 20 miljardit naela. Kogukahjum peaks küündima aga 42 miljardi naelani.

Regions Financial (RF) teatas 6,2 miljardi dollari suurusest kahjumist ning State Street (STT) kasum kukkus üle 70%. Regions Financiali aktsiate väärtus vähenes 24,22% ning State Streeti aktsiate väärtus 59%.

Bank of America (BAC) kukkus veel 28,97% ning sulgus päeva lõpus 5,1 dollari juures. FBR’s Miller prognoosib, et Bank of America vajab vähemalt juurde 80 miljardit dollarit kapitali.

Citigroup (C) vajus 20% ning ettevõtte aktsiad maksid päeva lõppedes 2,8 dollarit. JPMorgan Chase Co. aktsiate väärtus vähenes 20,7% ning maksid viimati 18,09 dollarit.

Logitech International SA (LOGI) kukkus täna 16,58%. Maailma suurim arvutihiirte tootja kõlarite ning klaviatuuride müük kukkus esimest korda viimase seitsme aasta jooksul.

Johnson Johnson (JNJ) raporteeris 14%-lisest kasumi kasvus neljandas kvartalis, millel aitasid kaasa ühekordsed tasud ning kulukärped. Ettevõtte aktsiad kukkusid täna 1,2%.

Polo Ralph Lauren Corp. (RL) aktsiad kukkusid 9,58%. Goldman Sachs soovitab USA olümpiakollektiivi vormide disainija aktsiaid müüa.

Naftatootja Noble Energy Inc. (NBL) aktsiad kerkisid 2,42%. Ettevõte teatas, et leidis Israeli lähedalt avamerelt märkimisväärse gaasivälja.

Peale turu sulgemist teatab tulemused International Business Machines (IBM).

Euro läks Suurbritanniast tulnud halbade uudiste peale naela vastu tõusu 1,95% ja nael kukkus dollari vastu päeva lõpuks 3,3%. Jim Rogers, kes on koos George Sorosega Quantum fondi loojad, utsitas Bloombergi televisioonis müüma kõiki naelsterlingeid mis inimestel olla võivad.

Nafta hind maksis USAs Nymexil päeva lõpus 40,8 dollarit barrel ehk -4,1% (märtsikuu futuurid).

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. January 2009, 23:07
Otsi:

Ava täpsem otsing