BÖRS: finants annab suuna

Mait Jüriado 21. jaanuar 2009, 18:27

USA aktsiaturud on eilsest finantssektori
verelaskmisest veidi kosunud. Indeksid +1,5%.

USA aktsiaturud on suutnud plusse hoida. Finantssektor on jätkuvalt turu mootor, millega õigel toimimisel ei ole võimalik ka muudel sektoritel end positiivsest küljest näidata.

Mitmed veterankauplejad ning analüütikud USAs arvavad, et finantssektori saatus on suuresti USA valitsuse kätes. Siiani ei ole aga 700 miljardi dollarilisel päästepaketil väga suurt mõju olnud. Isegi kui riik päästab pangad, mis on liiga suured, et kukkuda, võib see juhtuda aktsionäride huve mitte arvetavalt ning investorid jäävad suure tõenäosusega pika ninaga. Üsna tõenäoline on, et USA riigimehed avalikustavad taas mõne suuremahulise päästepaketi, sest sündmused finantssektoris lähevad järjest tumedamaks.

Dow Jonesi tööstuskeskmine oli viimati tõusus 1,33%, Standard Poor's 500 indeks tõusnud 1,6% ja Nasdaq oli viimati tõusus 1,5%

Northern Trust (NTRS) on rallinud 25%. Ettevõtte neljanda kvartali kasum kahekordistus. PNC Financial Services Group (PNC) on tõusnud 19%, kuigi teatas kvartalikahjumist, mis oli tingitud National City ostust. Ettevõte teatas siiski, et üritab USA riigikassa päästepaketist saada veel 7,6 miljardit dollarit.

Hudson City Bancorpi (HCBK) raporteeris kasumi kasvust, samal ajal teatas fondihaldaja BlackRock (BLK) kasumi kahanemisest 84%. Ettevõtte aktsiad olid viimati languses 1,3%. Dow tööstusindeksi komponent United Technologies (UTX) teatas, et neljanda kvartali kasum kasvas 8%. Ettevõtte aktsiad olid viimati languses 1,8%.

Finantssektor saab ka täna terve tähesära. Eile kukkus finantssektor novembrikuu põhjadesse ning mitmed ettevõtted tegid uued põhjad. Eilsed murelapsed Citigroup (C) oli viimati tõusus 15% ning Bank of America (BAC) plussis 13%. JPMorgan Chase Co. (JPM) on plussis üle 12%. Insurer Hartford (HIG) on roninud 7,7%.

IBM (IBM) on tõusus 10%. Tehnoloogia juhtoinas prognoosib 2009. aastaks kasumiks vähemalt 9,2 dollarit aktsia kohta, mis lööb analüütikute 8,7 dollarilt prognoosi aktsia kohta. IBMi kvartalikasum kasvas 12%. IBMi eilne kasumiaruanne tekitas lootuse, et kõik ettevõtted ei pruugigi majanduslanguses rängalt kannatada.

Telefonitootja Ericsson (ERIC) on USAs roninud USAs plussi 15%. Ettevõte teatas 31%-lisest kvartalikasumi kukkumisest ning kavatseb koondada 5000 kätepaari.

Peale turu sulgemist teatab tulemused Apple (AAPL) ning eBay (EBAY).

Nael jätkab kolistamist euro ning dollari vastu. Nael on dollari vastu kukkunud täna 0,85% ning euro oli viimati naela vastu tõusus 1,15%.

Nafta maksis viimati USAs Nymexil 42,45 dollarit barrel ehk +3,94%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. January 2009, 21:10
Otsi:

Ava täpsem otsing