Finantsinspektsioon: investor peab ise otsustama, kas GILDi riskitase vastuvõetav

04. aprill 2009, 18:25

Äripäev palus finantsinspektsioonil
kommenteerida, kas riskifondi Gild Arbitrage´i tegevus on piisavalt läbipaistev
ja ei kahjusta kuidagi investorite huve ega õigusi.

Mitmed investorid on seoses Q Varale laenu andmisega ja käimasoleva saneerimisprotsessiga pöördunud Äripäeva poole küsimustega, mis tegelikult toimub Gild Arbitrage´is, kas invostorite huvide ja õigustega on piisavalt arvestatud, kas fondivalitseja on piisavalt avalikustanud investeeringute sisu, varalist seisu ja juhtimisviise, kui pikalt saab riskifond osakute lunastamist edasi lükata.

Järgneb finantsinspektsiooni finantsteenuste järelevalve divisjoni juhi Andre Nõmme kommentaar:

"Me ei saa kommenteerida järelevalvetegevusi osas, mis vastavalt finantsinspektsiooni seadusele ei ole avalikud. Küll aga saame anda vastuse GILD Arbitrage tegevuse kohta üldiselt.

GILD Arbitrage on riskikapitalifond. Riskikapitalifondi on nii investeerimisfondide seaduse kui ka GILD Arbitrage tingimuste kohaselt lubatud müüa üksnes kutselistele ja kvalifitseeritud investoritele. Seadus eeldab, et kvalifitseeritud investori nõuetele vastaval isikul on piisavad teadmised investeerimisest, sellega seotud riskidest ja riskikapitalifondi erilisest riskitasemest. Nii kutselised kui kvalifitseeritud investorid peaksid olema võimelised vastava fondi riskitaset hindama. Seda, kas riskikapitalifondi tavapärasest oluliselt erinev riskitase ja sellest tulenev investeerimistegevus on investorile vastuvõetav, saab otsustada vaid iga investor ise.

Seaduse kohaselt tuleb fondi investeeringud avalikustada fondi aasta- ja poolaasta aruannetes. Fondi investeerimistegevuse reeglid, sh investeerimispoliitika, investeerimispiirangud jmt sätestatakse fondi tingimustes ja prospektis, mis peab olema ja on samuti avalik dokument.

GILD Arbitrage on kinnine investeerimisfond, mille osakute tagasivõtmise võib seaduse kohaselt peatada maksimaalselt kuni üheks aastaks."Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. June 2009, 19:29
Otsi:

Ava täpsem otsing