Puusaag soovitab eeskuju Soomest

18. juuni 2009, 12:36

Krimelte OÜ juhatuse esimehe Jaan Puusaagi
sõnul puudutab käibemaksutõus ehitusettevõtteid üsna vähe, samas annab see
tugeva hoobi igasugusele tarbimisele, mida peaks kas või Soome eeskujul mõne
meetmega stimuleerima.

Puusaag selgitas, et kuna jooksvas äritegevuses käibemaks tagastatakse, ei ole vahet, kas tagastub 18% või 20%. Puusaag leidis aga, et see võib anda täiendava hoobi tarbimisele. "Sööma peab ikka, aga nende vanade kingadega võib veel vabalt aasta käia," näitlikustas Puusaag. "Ja sauna remondi võib ka edasi lükata."

Tema sõnul ei pruugi käibemaksu tõus maksutulusid suurendada, kui samal ajal väheneb tarbimine veelgi. Puusaagi hinnangul peaks paralleelselt rakendama meetmeid tarbimise stimuleerimiseks. "Näiteks eraisiku tulumaksu tagastus renoveermistöödelt, nagu Soome seda rakendab," tõi ta näiteks ja lisas, et praegu on ehituses uusehitus taandunud ja põhiliselt tegeleb eraisik renoveerimisega.

"Tema jaoks töö kallineb ja investeerimis- või renoveerimisotsus lükkub edasi, aga seda tuleks just vältida," märkis Krimelte juht. "See aitaks ka vähendada varimajanduse osakaalu, kuna soodustust saaks ju ainult ametlikult tehtud kulutustest, praegu teeb ehitaja eraisikule “mustalt” tööd ja võtab töötu abiraha lisaks."

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. June 2009, 16:16
Otsi:

Ava täpsem otsing