Euroala inflatsioon esimest korda alla nulli

30. juuni 2009, 15:30

Euroala inflatsioon oli juunis esimest
korda miinuses - aastatagusega võrreldes oli inflatsioon 0,1% väiksem, teatas
Eurostat.

Esimest korda 1991. aastast, mil sellist võrreldavat statistikat koguma hakati, langes inflatsioon nullist allapoole. Mitmete majandusekspertide arvates pole nii nõrka inflatsioonisurvet Euroopas nähtud 1950nendatest aastatest, kirjutas Financial Times.

Nõrga numbri taga on nii kütuse hinna langus kui majandussurutis. Ka USAs on tarbijahinnad juba aastatagusega võrreldes langenud.

Neljapäeval arutab Euroopa Keskpank taas intresse. Nii madal inflatsiooninäit jääb kaugele panga eesmärgist, et inflatsioon euroalal oleks enam-vähem 2% piires.

Läinud aasta oktoobrist on Euroopa keskpank intresse langetanud 325 baaspunkti võrra rekordmadalale 1%le. Uut intressikärbet sel nädalal siiski ei loodeta. Ilmselt ütleb Euroopa Keskpanga juht Jean-Claude Trichet, et alla nulli langenud inflatsioon on ajutine nähtus ja paari kuu pärast on number jälle n.ö positiivsel territooriumil. Siiski süvenevad kartused deflatsioonispiraali vallandumisest, millel võivad majandusele väga negatiivsed tagajärjed olla.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. June 2009, 15:30
Otsi:

Ava täpsem otsing